"SLUČAJ REDŽEPI" PRODUŽIO ŽIVOT VLADI U SKOPLJU: Severna Makedonija u novoj fazi političke krize posle lokalnih izbora

Mladen STANČIĆ, Od stalnog dopisnika Skoplje

12. 11. 2021. u 22:30

NEUSPELIM projektom za rušenje Vlade premijera Zorana Zaeva opozicioni blok predvođen VMRO-DPMNE Hristijana Mickoskog, zbog manjka jednog poslanika u "krpljenju" kvoruma nove vladajuće većine u jednodomnom Sobranju, naveo je spikera parlamenta Talata Džaferija da u četrtak pred ponoć zatvori sednicu najvišeg zakonodavnog doma zaključkom da - "Vlada nastavlja da radi u punom sastavu"!

СЛУЧАЈ РЕЏЕПИ ПРОДУЖИО ЖИВОТ ВЛАДИ У СКОПЉУ: Северна Македонија у новој фази политичке кризе после локалних избора

Foto AP

Ovim bezuspešnim pokušajem formiranja nove vladajuće većine sa 61 poslanikom u parlamentu sa ukupno 120 poslanika, okončana je nova faza političke krize u Severnoj Makedoniji nastala posle lokalnih izbora. Inače, većinu u parlamentu je trebalo da čine VMRO-DPMNE, Levica, Alijansa za Albance, Albanska alternative i pokret "Besa".

U danu odluke kada je trebalo da se glasa o nepoverenju Vlade Zorana Zaeva - koji je pod pritiscima "spolja i iznutra" odložio podnošenje ostavke na premijersku i čelnu funkciju u stranci SDSM koju je najavio 31. oktobra - najviše pažnje izazvao je slučaj poslanika Kastriota Redžepija, iz pokreta "Besa". Naime, Redžepi je jednostavno nestao.

Ukupno 60 poslanika opozicije, ili jedan manje od kvoruma, satima je čekalo u makedonskom Sobranju ne bi li saznali gde se nalazi poslanik "Bese", na čiji se glas računalo za "svrgavanje" vlade. A kada se on nije pojavio, Džaferi je okončao sednicu i produžio život sadašnjoj vladi.

Redžepi je kasnije putem socijalne mreže oglasio i svoje odsustvo opravdao "doslednim opredeljenjem za istrajavanje države na evro integracijama".

- Imajući u vidu jake signale strateških partnera SAD i EU da će u decembru zemlja imati velike šanse za početak pregovora za članstvo u EU, odlučio sam da ne učestvujem na parlamentarnoj sednici. Državi u ovom značajnom periodu ne treba politička kriza - napisao je Redžepi.

Opozicione tvrdnje da je vlast otela Redžepija i da ga drži negde zatočenog nisu jenjavale sve do pred ponoć kada je bilo jasno da od parlamentarnog svrgavnja aktuelne koalicione makedonsko-albanske vlasti SDSM i Demokratske unije za integracije (DUI) Aljija Ahmetija, neće biti ništa.

Nije mnogo vredela ni dodatna video-poruka "kidnapovanog" poslanika koji je poručio da je "na sigurnom, da ne treba da se za njega u Besi brinu". Naprotiv, usledile su ocene da je ta izjava najverovatnije snimljena pod pretnjom.

Vlada nije smenjena jer se poslanik Redžepi nije pojavio u Sobranju, Foto AP/ EPA

Činjenica da je vlada preživela sada preti da dovode do novih pregrupisavanja. Jer, dok VMRO-DPMNE i dalje insistira na brzim prevremenim izborima, a Levice misli "da bi trebalo radikalizovati aktivnosti, protestima i blokadom Sobranja", lider albanske Alternative Afrim Gaši je međutim najavio promenu tabora i prelazak u - vladajući blok!

U razgovoru za jednu skopsku televiziju on je ukazao da će poslanici Alternative biti konstruktivni, najavljujući da je moguće da će preći u redove vladajuće većine.

- Ako imamo snažnu potvrdu da smo blizu datuma za početak pristupnih pregovora sa EU, onda nemamo dilemu gde treba da se orijentišemo - najavio je Gaši.

Bar u ovom trenutku, izgleda da su signali iz EU sačuvali vlast u Skoplju.

Veza sa SAD i EU

LIDER vladajuće albanske DUI Alji Ahmeti na fejsbuk-profilu je objavio da je prijateljstvo sa SAD i EU, kao i svim zemljama iz regiona, "ni pod kakvim okolnostima ne sme da bude ugroženo".

- Našoj zemlji treba veća bezbednost, veća stabilnost. Ovde ne može da ima mesta za one koji negiraju Ohridski i Prespanski dogovor, dobrosusedstvo ali i NATO, EU, Republiku Kosovo, albanski jezik - napisao je Ahmeti na fejsbuk- profilu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!