DEMOGRAFSKI SLOM HRVATSKE: Koji su uzroci zapanjujućeg smanjenja broja građana na popisu

J. KERBLER - stalni dopisnik iz Zagreba

09. 11. 2021. u 22:19

PRVI rezultati popisa stanovništva u Hrvatskoj iznenadili su i najveće pesimiste jer pokazuju da u zemlji živi svega 3,88 miliona ljudi što je katastrofalni demografski slom.

ДЕМОГРАФСКИ СЛОМ ХРВАТСКЕ: Који су узроци запањујућег смањења броја грађана на попису

Foto AP

Iznenađeni su i stručnjaci iz Državnog zavoda za statistiku koji su još pre koji mesec predviđali da u Hrvatskoj živi četiri miliona ljudi. "Ovo je rezultat potcenjene emigracije, odnosno broja iseljenih", kaže demograf Ivan Čipin. Da broj stanovnika u Hrvatskoj ne bude i manji "krivci" su inostrani radnici koji se, ako rade duže od godine dana, dodaju stalnom broju žitelja.

Konačni rezultati popisa će se znati krajem godine, ali već sada je jasno da su gotovo svi veći hrvatski gradovi, osim Zagreba, ostali bez velikog broja stanovnika. Ukupno, u odnosu na popis od pre deset godina, Hrvatska u sredu ima čak za 10 odsto manje stanovnika.

Manje je i Srba u Hrvatskoj, pa su tako neka mesta u kojima su pre desetak godina živeli Srbi, sada potpuno pusta ili je ostalo tek nekoliko staraca. I inače, prema podacima UN, stanovnici Hrvatske su među najstarijima na svetu.

Situaciju pogoršava i korona. Do sada je virus uzeo, prema zvaničnim brojkama, 10.000 građana Hrvatske, a američke prognoze govore da bi do proleća sledeće godine moglo da bude i 15.000 umrlih od virusa. Samo u utorak, od posledica korone umrlo je 59 ljudi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)