HIT U SLOVENIJI: Predsednik opštine želi da časti pićem sve koji se vakcinišu

Novosti onlajn

14. 07. 2021. u 19:11

ALOJZ Kaučič želi da se njegova mala opština makne s neslavnog poslednjeg mesta (212.) po broju vakcinisanih protiv kovida 19.

ХИТ У СЛОВЕНИЈИ: Председник општине жели да части пићем све који се вакцинишу

Foto: pixabay

Slovenački lokalni čelnik i bivši gostioničar nudi piće svakom ko se vakciniše kako bi se njegova opština bolje kotirala na pomenutoj listi.

- Rado ću platiti piće svakom našem stanovniku koji odluči da se vakciniše, bilo u gostionici koju vodi moj sin ili na nekom drugom mestu - kazao je u razgovoru za medije Alojz Kaučič.

Mala opština Juršinci kod Ptuja ima 2.400 stanovnika, a Kaučič je vodi od njenog osnivanja već sedmi mandat, dok je ugostiteljski posao kojim se pre bavio prepustio sinu.

- Uveriti naše ljude da se vakcinišu nije lako, to pokušavamo stalno, ali oni odbijaju. Vakcinisalo se u potpunosti do sada nažalost samo 20,5 posto stanovnika, pa smo i dalje na poslednjem mestu u državi - kazao je načelnik, podsetivši da je prosek vakcinisanosti na nivou države skoro dvostruko viši.

- Obnovili smo osnovnu školu, imamo novu sportsku dvoranu, uređene puteve i dobar natalitet sa desetak novorođenih godišnje, samo smo u vakcinisanju tako neuspešni - požalio se načelnik novinaru slovenskog Dela.

Na vakcinaciju su pozivali istaknutiji stanovnici, župnik, te lekari iz doma zdravlja Ptuj koji su dva puta organizovali i posetu mobilne ekipe za vakcinisanje, ali ništa nije pomoglo...

No ljudi u Juršincima koji ne žele da se vakcinišu kažu da je broj zaraza kod njih od početka ionako bio među najmanjima u Sloveniji, te da se osećaju sigurnim.

Uz to, kažu da je većina stanovništva zaposlena u domaćem kraju ili su poljoprivrednici i manje putuju, a svi žive u porodičnim kućama rasutim po brežuljcima, pa je rizik prenosa zaraze mnogo manji nego u većim urbanim naseljima i u krajevima gde ima velikih dnevnih migracija zbog odlaska na posao.

(Jutarnji list)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)