MEHMEDAGIĆEV DOSIJE U SUDU: OBA predala podatke generalnog direktora agencije zbog istrage diplome

M. S.

02. 07. 2021. u 17:50

PO nalogu Suda BiH, Obaveštajno bezbednosna agencija (OBA) BiH predala je personalni dosije generalnog direktora agencije Osmana Mehmedagića. Predmetni dosije je predat ovlaštenim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Kantona Sarajevo, a zatim će biti predat Sudu BiH.

МЕХМЕДАГИЋЕВ ДОСИЈЕ У СУДУ: ОБА предала податке генералног директора агенције због истраге дипломе

Foto: Nezavisne novine

Iz OBA je saopšteno da je Sud BiH, u skladu sa Zakonom o zaštiti tajnih podataka, licenciran za čuvanje tajnih podataka.

Inspektori MUP-a Kantona Sarajevo, po naredbi Tužilaštva BiH i nalogu Suda BiH danas su ušli u prostorije OBA te obavili pretres. Tužilaštvo BiH sprovodi istragu u vezi s validnošću diplome direktora OBA.

Nedavno su uhapšeni direktor Američkog univerziteta u Tuzli Denis Prcić i njegovi saradnici zbog sumnje da su Mehmedagiću pomogli u pribavljanju krivotvorene diplome.

Osim Prciću, pritvor je određen i njegovoj saradnici Melisi Belkić-Mujkanović, a osumnjičenom Emiru Mujkanoviću, njenom suprugu mjere zabrane.

Američki univerzitet izdao je Mehmedagiću diplomu koju je direktor OBA predao Komisiji za nadzor nad radom Agencije, a sve u cilju da dobije drugi mandat na čelu tajne službe.

Sporno je što je Mehmedagić diplomu koju je predao komisiji proglasio tajnom, a istragom Tužilaštva, odnosno nedavnim pretresima Američkog univerziteta u Tuzli nije pronađen nijedan dokaz da je Mehmedagić ikada bio student ove visokoškolske ustanove.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!