NASTAVAK IMUNIZACIJE: Pola miliona kineskih vakcina stiglo u Severnu Makedoniju

Tanjug

27. 06. 2021. u 22:23

U SEVERNU Makedoniju danas je stigla isporuka od pola miliona doza kineske vakcine Sinovak, koja će omogućiti nastavak masovne imunizacije u toj zemlji, usporene proteklih nedelja zbog nestašice cepiva.

НАСТАВАК ИМУНИЗАЦИЈЕ: Пола милиона кинеских вакцина стигло у Северну Македонију

Foto: Depozit

Vakcine su stigle na skopski aerodrom, u dva aviona, javlja AP.

Severna Makedonija je u subotu dobila više od 100.000 doza vakcine Fajzer-Biontek, kroz program Kovaks.

AP navodi da se Severna Makedonija ranije borila sa nestašicom vakcina, i da je masovna imunizacija započela početkom maja, pošto je u tu zemlju stigla isporuka od 200.000 kineskih vakcina Sinofarm.

Dosad je skoro 25 odsto od ukupno 2,1 milion stanovnika Severne Makedonije, primilo barem jednu dozu.

Epidemija korona virusa u toj zemlji se drastično usporila ovog meseca, pa su vlasti odlučile da ukinu skoro sva nametnuta ograničenja. Policijski čas je ukinut, barovi i restorani mogu da organizuju proslave sa 50 odsto kapaciteta, a zaštitne maske su obavezne samo u zatvorenom prostoru.

Zdravstvene vlasti su u nedelju zabeležile samo četiri nova slučaja. Dosad je u Severnoj Makedoniji potvrđeno 155.600 slučajeva kovida19, kao i skoro 5.500 smrtnih slučajeva.

Kao gest zahvalnosti za više donacija vakcine i za besplatno vakcinisanje državljana Severne Makedonije u susednoj Srbiji, vlasti u Skoplju su odlučile da do 15. avgusta ne naplaćuju putarinu srpskim turistima koji putuju u Grčku na odmor, dodaje AP.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)