NA POTEZU SPC: Pendarovski - konsultovati patrijarha Porfirija o autokefalnosti MPC

Tanjug

27. 06. 2021. u 00:38

MAKEDONSKI predsednik Stevo Pendarovski izjavio je večeras da novi srpski patrijarh Porfirije treba da bude konsultovan o pitanju autokefalnosti kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

НА ПОТЕЗУ СПЦ: Пендаровски - консултовати патријарха Порфирија о аутокефалности МПЦ

Foto: Kabinet predsednika RSM

Pendarovski je za RV Sitel naveo da je u pitanju "postupak u kojem će se poštovati crkvena pravila", a da je Vaseljenska patrijaršija neosporno telo koje može da da autokefalnost makedonskoj crkvi.

On je rekao da ne može da kaže o čemu je razgovarao s vaseljenskim patrijarhom Vartolomejem, ali je dodao da je o detaljima razgovora obavestio vrh makedonske crkve, prenosi Plus info.

- Sada Srpska pravoslavna crkva, koja se protivi autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve i gde bi trebalo da odemo da bismo stekli autokefalnost, ima novog patrijarha i sa njim se takode treba konsultovati u dijalogu. Dalje, razumećete, ne mogu da komentarišem - rekao je Pendarovski.

Naglasio je da nema problema s Bugarskom pravoslavnom crkvom (BPC), već sa SPC.

- Ali, kako sam čuo iz vrha MPC, od trenutka kada je pomoć zatražena do danas, BPC nije ni prstom mrdnula da nam pomogne - rekao je Pendarovski.

Do susreta Pendarovskog sa vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom došlo je u Istanbulu tokom njegove posete Turskoj prošle nedelje.

U saopštenju iz Kabineta makedonskog predsednika je navedeno da je u razgovoru pored ostalog bilo reči o pitanju rešavanja statusa kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne Crkve, kao i da je Pendarovski naglasio da vaseljenski patrijarh ima posebnu ulogu u prevazilaženju ovog crkvenog spora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (7)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!