BISERA SPREMA NOVI SKANDAL: Tegeltija - Smatram da MIP ima mnogo važnijih tema za građane

O. M.

22. 06. 2021. u 07:23

INICIJATIVA ministarke inostranih poslova Bisere Turković da se u sedištu UN u Njujorku organizuje izložba povodom "genocida u Srebrenici" jedna je u nizu nepotrebnih iza koje ne stoje institucije BiH, već samo jedan ministar, izjavio je predsedavajući Saveta ministara Zoran Tegeltija.

БИСЕРА СПРЕМА НОВИ СКАНДАЛ: Тегелтија - Сматрам да МИП има много важнијих тема за грађане

Foto: Printskrin

On smatra da bi domaćin, kome je ta inicijativa upućena, morao da ima u vidu da je to inicijativa pojedinca, a ne institucije.

- Lično mislim da to ne zavisi od Ministarstva inostranih poslova nego od domaćina koji treba da to organizuje i da će domaćin imati u vidu sa kim razgovara i da iza te inicijative ne stoje institucije BiH - rekao je Tegeltija.

On je istakao da MIP ima mnogo važnijih tema za građane BiH kojima se, nažalost, ne bavi ili se ne bavi u dovoljnoj meri.

Foto: Istokrs

Zoran Tegeltija

- Umesto toga bavi se pričom o prošlošću, o nekim svojim ličnim stavovima i pitanjima, umesto da se bavimo pitanjima od važnosti za građane BiH, počevši od vakcina, što bi bilo mnogo važnije da smo upotrebili tu energiju, politički uticaj, svoje putovanje, a ne da otvaramo teme o kojima ne postoji ni minimum saglasnosti u BiH, pa ni u regionu - rekao je Tegeltija, navodeći da ne vidi razlog da domaćin prihvati tu inicijativu.

Prema pisanju medija Turkovićeva je, bez saglasnosti Predsedništva BiH, poslala pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu u kojem od njega traži da u sedištu UN omogući održavanje izložbe dela bosanskohercegovačkih slikara Safeta Zeca i Mersada Berbera posvećene "srebreničkom genocidu".

Radi se o izložbama "Egzodus" i "Srebrenica", a Turkovićeva u pismu navodi da bi održavanje takve izložbe podsetilo delegate na uticaj odluka UN, odnosno njihovog izostanka, na živote ljudi. Kako se navodi, Turkovićeva time, zajedno sa ambasadorom BiH u Misiji ujedinjenih nacija u Njujorku Svenom Alkalajem, priprema novi diplomatski skandal.

RAZGOVARATI O BUDUĆNOSTI

REAGUJUĆI na inicijativu Bisere Turković, savetnik predsedavajućeg PBiH Radovan Kovačević rekao je da Srpska sigurno neće ostati u BiH u kojoj neće biti poštovana.

- To je dokaz da su potrebni razgovori predstavnika Srpske i FBiH o budućnosti BiH. To je nešto što je neminovno i samo tako možemo da pokušamo da nađemo način da BiH opstane - kaže Kovačević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri