DODELJENE KNJIŽICE, DIPLOME I PRIZNANJA: Kraj školske godine u Dopunskoj školi na srpskom jeziku u Parizu

G. Čvorović - Stalni dopisnik iz Pariza

29. 06. 2021. u 15:25

KRAJ školske godine u Dopunskoj školi na srpskom jeziku u Parizu obeležen je dodelom đačkih knjižica, diploma i priznanja najuspešnijim učenicima. Proslava je organizovana u Kulturnom centru Srbije, u najužem krugu, uz poštovanje mera, zbog aktuelne pandemije.

ДОДЕЉЕНЕ КЊИЖИЦЕ, ДИПЛОМЕ И ПРИЗНАЊА: Крај школске године у Допунској школи на српском језику у Паризу

Foto: G. Č.

- Najvažnije je da smo se okupili i obeležili ovaj trenutak – kaže za "Novosti" Blaženka Trivunčić, koordinator dopuske nastave u Francuskoj, Italiji i Sloveniji, koja ističe sjajnu saradnju sa Kulturnim centrom.

Dopunsku školu, koju organizuje Minstastvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, kako navodi naša sagovorica u Francuskoj pohađa oko 700 učenika, od čega u pariskom regionu 500, a nastavu imaju sredom, četvrtkom i subotom.

Na svečanoj dodeli bilo ih je pedesetak, na tri nivoa centra, uz prisustvo Trivunčićeve i nastavice Milije Jevremović. Decu je svojim stihovima pozdravila i pesnikinja Dana Dodić.

Istovremeno, učenicima je, uz svaku đačku knjižicu, podeljen i časopis "Slavko pravoslavko".

Foto: G. Č.

- Napravili smo most između Pravoslavnog udruženja "Samo sloga Srbina spasava" iz Lebana i Dopunske škole na srpskom jeziku. Uspeli smo da dopremimo u Francusku 750 časopisa u kojima se, prilagođeno deci školskog uzrasta, nalaze osnovni podaci u vezi sa pravoslavnom verom, srpskom tradicijom i kulturom – ističe za "Novosti" Saša Pešić, predsednik udruženja "Svi Srbi u Parizu", na čiji inicijativu je organizovana ova saradnja.

Na dodeli je prisustvovao i predstavnik udruženja iz Lebana Nikola Milenković. U časopisu se ističe da je njegovu izradu finansirala opština Lebane, kroz realizaciju projekta "Sloba biće poraz vragu" koji sprovodi Pravoslavno udruženje "Samo sloga Srbina spasava".

Časopis je podeljen u celoj Francuskoj, u Parizu, Strazburu, Lionu, svugde gde deca pohađaju dopunsku nastavu na srpskom jeziku.

- Napravili smo saradnju koja bi trebalo da traje. Planiramo sledeće brojeve, kao i da se akcija proširi na ceo svet – ističe Pešić.

Drugi broj se već štampa i trebalo bi da se deli đacima na jesen. Predsednik Udruženja "Svi Srbi u Parizu" naglašava da se planira redovno izlaženje jednog do dva broja godišnje i održavanje stalne veze sa dopunskim školama na ovaj način.

Takođe, svi maturanti dobili su i knjige "Mitovi srpske istorije" autora istoričara Dejana Ristića, kao poklon Saveza Srba Francuske.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!