KAKO MIKROSTRES ŠTETI ZDRAVLJU: Ne može da se poredi sa "makrostresorima", ali njihova kumulacija crpi energiju šteti zdravlju

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

05. 04. 2024. u 00:11

DOK se mikrostres pojedinačno može činiti bezopasnim, kumulativno može znatno da crpi energiju i ošteti vaše fizičko i emocionalno zdravlje, upozoravaju američki naučnici.

КАКО МИКРОСТРЕС ШТЕТИ ЗДРАВЉУ: Не може да се пореди са макростресорима, али њихова кумулација црпи енергију штети здрављу

Foto: Unsplash

Svi smo mi izloženi brojnim "mikrostresorima", neki od nas više od drugih. Te "neravnine" na putu naših života tako su neznatne i kratke da ih jedva registrujemo, ali nam mogu prouzrokovati velike zdravstvene probleme.

Mikrostresori se ne mogu porediti s "makrostresorima", poput recimo jurnjave automobilom u kojem prevozite trudnicu koja samo što nije rodila ili činjenice da se vozite automobilom s pokvarenim kočnicama.

Ali, iako se mikrostres pojedinačno može činiti bezopasnim, kumulativno može znatno uticati na fizičko i emocionalno zdravlje, pišu hrvatski mediji.

U članku objavljenom u časopisu Harvard Biznis Rivju, koji se temelji na istraživanju obrasca življenja 300 osoba zaposlenih na vrlo odgovornim radnim mestima u multinacionalnim organizacijama i na globalnom uzorku od više od 11.000 ljudi, naučnici Rob Kros, Karen Dilon i Kevin Martin izneli su na koji način identifikovati izvore učestalih mikrostresora i kako umanjiti njihove posledice.

Kros i Dilon, koautori nedavno objavljene knjige "Učinak mikrostresa: Kako se male stvari gomilaju i stvaraju velike probleme - i šta preduzeti u vezi s tim", preporučili su tri načina koja bi mogla da vam pomognu da stavite mikrostresore pod kontrolu:

ZAPOČNITE MALIM STVARIMA

Najbolje je započeti tako da nedeljno pokušate da rešite jedan manji problem.

Učini li vam se da ne možete u potpunosti verovati svojim saradnicima, mogli biste, na primer, s njima o tome prijateljski porazgovarati. Kažite im na čemu sve radite te nedelje i pitajte ih kako se nose s vlastitim poslovnim obavezama. To bi moglo doprineti izgradnji međusobnog poverenja i smanjiti vam brige.

 

UPRAVLjAJTE SVOJIM ODNOSIMA

Glavni mikrostresor koji je navela većina ispitanika odnosio se na "iscrpljujuću ili negativnu interakciju" s članovima porodice ili s prijateljima.

Rešavanje ovog mikrostresora neće značiti prekid kontakta s tim ljudima, jer najčešće ih ne možete izbeći, već preoblikovanje međusobnih interakcija koje će na najbolji način ograničiti izvor mikrostresa, kažu istraživači.

Jedan ispitanik se prisetio redovnih dvoiposatnih i dužih poseta svojim roditeljima subotom ili nedeljom, koje su za njega bile posebno stresne jer im je trajanje bilo neodređeno.

"Lek" za to je na kraju bila odluka o jednoiposatnom ručku s majkom nakon ranijeg odlaska s posla petkom posle podne. Tako je ispitanik dobio slobodan vikend za svoje ostale aktivnosti i prioritete.

POKUŠAJTE PRIMENU "MULTIDIMENZIONALNOG" NAČINA ŽIVOTA

Bilo da se radi o volonterskom radu, novom hobiju ili širenju društvenog kruga, dodavanje nove dimenzije vašem životu može doprineti smanjenju uticaja mikrostresora, otkrili su istraživači.

Kazali su da su najsretniji sagovornici uključeni u njihovu studiju bili sposobniji da stave mikrostresore u širu perspektivu i prepoznaju trivijalnosti, velikim delom zato što su nove osobe pripadale dvema ili trima skupinama ljudi izvan njihovog poslovnog i porodičnog kruga, što im je omogućilo da počnu da se bave njima važnim aktivnostima.

To ih je u suštini "vakcinisalo" protiv mikrostresa i pomoglo im da se "uzdignu iznad" stvari koje nisu mogli kontrolisati i na koje nisu mogli da utiču.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO - RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

BORIO SAM SE ZA ŽIVOT, NJIHOV BES JE BIO SVE VEĆI I VEĆI: Nikola Rokvić je jedva izvukao živu glavu 25. dana hodočašća (VIDEO)