VEŠTAČKI MIŠIĆI KOJE POKREĆE TEČNOST: Hoće li otkriće italijanskog naučnika da promeni sadašnjost i budućnost? (VIDEO)

Milica Ostojić - Specijalno za Novosti RIM

10. 07. 2023. u 20:55

SVE je počelo posmatranjem mišića polipa i neverovatno efikasnih pokreta pipaka, a stiglo se do revolucionarnog otkrića – elektronskih mikro-pumpi prečnika dva milimetra, koje su u obliku tankih vlakana. Mogu se utkati u tkanine, ugraditi u materijale i, poput veštačkih mišića, omogućiti pokretanje bilo robota, ili ljudi sa određenim zdravstvenim problemima.

ВЕШТАЧКИ МИШИЋИ КОЈЕ ПОКРЕЋЕ ТЕЧНОСТ: Хоће ли откриће италијанског научника да промени садашњост и будућност? (ВИДЕО)

Foto: Printskrin Jutjub

Čudo koje je uz saradnike stvorio Vito Kakućolo, inženjer istraživač iz Barija na čelu Politehničkog univerziteta iz istog grada, u saradnji sa Masačusetskim tehnološkim institutom u Bostonu, objavljeno je u naučnom časopisu „Šenca“.

- Vlaknaste pumpe za nosive fluidne sisteme - bio bi rezime otkrića koje će imati revolucionarnu primenu.  Zahvaljujući njima postoji mogućnost da se napravi cirkularni sistem, egzoskelet, tkanina sa veštačkim mišićima kojim upravljaju tečnosti koje se kreću kroz električna polja, generisana specijalnim spiralnim elektrodama.

Isprepletena sa normalnim tkaninama „vlaknaste pumpe“ omogućavaju kreiranje visokotehnološke odeće sa funkcijom egzoskeleta koje pokreću veštački mišići, ava mreža kontroliše i termoregulaciju - može da hladi i da zagreva telo, kroz tkiva, koristeći cirkulaciju tečnosti. Roboti, mašine i tkanine sada mogu biti opremljeni cirkularnim sistemom sličnim onima koji se nalaze kod ljudi, životinja i biljaka.

Kakućolo je mašinski inženjer i istraživač (38) sa međunarodnim iskustvom koji se 2013. vratio u rodnu Pulju, nakon života i studija u Njojorku gde stiče zvanje magistar nauka. Doktorat iz biorobotike uradio je na Visokoj školi Santa Ana u Pizi 2017. i od tada se fokusirao na istraživanje životinjskih mišića, za robote i egzoskelete, kroz istražovanje na životinjama razvijao je matematički model mišića i njihovu neuronsku kontrolu i krenuo da izvodi inženjerska istraživanja veštačkih mišića kojima se upravlja putem tečnosti.

Uspostavlja saradnju sa sa tokijskim Institutom za tehnologiju, radi sa Bostonom na „rastegljivoj pumpi“ i stiže do pumpi sa tankim vlaknima, prečnika od samo jednog milimetra. Ona se ugrađuje u „fiber pumpe“ u kojima su elektrode spiralno raspoređene. Odeća sa takvim materijalom daje snagu i omogućava pokret osobama sa privremenim, ili hroničnim problemima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAŠTO SE BEBE SMEJU? Nije uvek razlog to što su srećne, evo šta kaže nauka