ČIZKEJK STIGAO IZ ŠTAMPAČA: Nauka i gastronomija ruku pod ruku

I.S.

24. 04. 2023. u 22:11

Naučnici u Sjedinjenim Državama, umesto rerne, koristili su štampač i, uz pomoć "jestivog" mastila, stvorili, kako tvrde, ukusan kolač. Ovaj poduhvat, u okviru projekta štampane hrane, potpisuje tim inženjera sa Univerziteta Kolumbija u Njujorku. Dezert koji po izgledu, ali i ukusu, liči na čizkejk napravljen je od krekera, putera od kikirikija, nutele, pirea od banane i džema od jagoda. Odozgo je posut trešnjama i glazurom od jagode.

ЧИЗКЕЈК СТИГАО ИЗ ШТАМПАЧА: Наука и гастрономија руку под руку

Foto: Shutterstock

- Ovaj čizkejk je najbolja stvar koju trenutno možemo da pokažemo, ali štampač može da uradi mnogo više - najavljuje Džonatan Blatindžer, inženjer u Univerzitetskoj laboratoriji "Kreativne mašine".

Tim inženjera kaže da njihov rad postavlja temelje za budućnost u kojoj će 3D štampanje hrane biti svakodnevica. Ovi eksperti, između ostalog, rade na poboljšanju bezbednosti hrane i pružanju mogućnosti korisnicima da kontrolišu vrstu i količinu hranljivih materija u svojim obrocima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ITALIJA U ŠOKU: Evo zbog koga je Janik Siner ostavio devojku (FOTO)