OTKRIĆE STARO OKO 5.000 GODINA: Arheolozi misle da se radi o mestu ritualnog žrtvovanja (FOTO)

Novosti onlajn

03. 04. 2023. u 14:15

PRE nekoliko milenijuma, pripadnici različitih kultura i zajednica, širom sveta su verovali da bi žrtvovanjem životinja mogli da obezbede dobrobiti i umilostive božanstva u koja su verovali. Ova praksa je bila veoma popularna i u centralnoj Evropi, tokom 3. i 4. milenijuma, a tim arheologa iz Nacionalne kancelarije za očuvanje spomenika i arheologiju Saksonija-Anhalta, sada je otkrio okno u planinama Harc koje prema njihovim tvrdnjama skriva tragove ritualnih žrtvovanja.

ОТКРИЋЕ СТАРО ОКО 5.000 ГОДИНА: Археолози мисле да се ради о месту ритуалног жртвовања (ФОТО)

Foto: Profimedia

Nalaz je usledio nakon otkrića grobnice iz ranog 3. milenijuma p.n.e., koja bi se mogla pripisati kulturi loptastih amfora. 

Uvek je žrtvovano nešto posebno

Okno dubine 2 m je otkriveno tokom arheoloških iskopavanja tima predvođenog arheologom Suzanom Fridrih. Detaljnim analizma je utvrđeno da su u njega bile položene životinjske kosti na različitim dubinama, što ukazuje da su one bile žrtvovane. 

- Uvek je žrtvovano nešto posebno da bi se ugodilo bogovima - kaže Fridrih. Stoka i psi, koji su pronađeni u Halberštatu, bili su izuzetno važni za pripadnike te zajednice. "Stoka je bila nešto posebno, garancija da će hrane biti. Naravno, dok su psi igrali važnu ulogu u uzgoju stoke."

Među ostacima su otkriveni i skeleti tri zeca, za koje je nakon analiza utvrđeno da su mladunci stari samo šest meseci. "Mislim da se ovde radi o simbolu plodnosti", kaže Fridrihova. Pored hrane, plodnost je bila veoma važna jer je značila produžetak vrste, a samim tim i društva, za spomenutu zajednicu simbol iste su najverovatnije bili mladi zečevi.

Kameni grob u blizni

Na samo nekoliko metara od okna otrkiven je grob izrađen od većih komada kamena, koji se zahvaljujući prilozima i tipu sahranjivanja može preciznije datirati od okna - sahranjivanje je vršeno pre oko 4.800 godina, odnosno u srednjem neolitu. Što znači da je pokojnik u njemu bio pripadnik kulture loptastih amfora. Prema Fridrihovoj, iako se ne može tačno ne može odrediti identitet osobe, prilozi ukazuju da on nije bio bilo ko. 

Međutim, još uvek je nejasno da li je kultura iz koje potiče pokojnik, sagradila i žrtveno okno. Na osnovu ulomaka grnčarije pronađenih u njenom gornjem delu, može se utvrditi da su oni znali za postojanje tog okna, a naučnici još uvek čekaju rezultate analiza koje bi im uskoro rešile misteriju.

(Nacionalna geografija)

BONUS VIDEO: SNIMCI POSLE EKSPLOZIJE - Kafić u Sankt Petersburgu u kojem je nastradao ratni izveštač i 30 osoba

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!