POSETA KOJA JE UZBURKALA JAVNOST PRE SKORO 50 GODINA: Kraljica Elizabeta tražila neobičan poklon od nemačkog predsednika

Tanjug

28. 03. 2023. u 07:35

DVA konja prikladna za kraljicu, molimo, to je ono što je protokol britanske krune tražio kao poklon tokom državne posete britanske kraljice Elizabete II Nemačkoj 1978. godine, piše nemački nedeljnik Špigl.

ПОСЕТА КОЈА ЈЕ УЗБУРКАЛА ЈАВНОСТ ПРЕ СКОРО 50 ГОДИНА: Краљица Елизабета тражила необичан поклон од немачког председника

Foto: AP

Zahtev da Nemačka obezbedi ovako skup poklon za britansku kraljicu izazvao je tada nevericu među nemačkim političarima koji su izračunali da kraljičin zahtev košta više od bilo kog drugog zahteva nekog šefa strane države koji je posetio Nemačku od kraja Drugog svetskog rata, prenosi AP.

Ipak, tadašnji nemački predsednik Valter Šel odobrio je ovaj "kraljevski poklon" u interesu dobrih bilateralnih odnosa, navodi se u članku hamburškog nedeljnika koji se poziva na arhivske podatke.

U članku Špigla se takođe navodi da je omiljeni aperitiv pokojne britanske kraljice bio džin-tonik, kao i to da Elizabeta II nije volela helikoptere.

U arhivskoj građi se navodi da je britanska ambasada bila zabrinuta zbog mogućih protesta lokalnog stanovništva ukoliko bi Elizabeta II tokom svoje posete Nemačkoj 1992. godine posetila Drezden, grad koji je bio sravnjen sa zemljom u savezničkim bombardovanjima tokom Drugog svetskog rata.

Na kraju je ipak prisustvovala službi u lokalnoj crkvi i uglavnom je dobro dočekana od strane lokalnog stanovništva, piše Špigl.

Još jedno osetljivo pitanje iskrslo je tokom te posete - da li da Elizabeta II održi govor u Bundestagu.

Špigl piše da je tadašnji nemački kancelar Helmut Kol izneo primedbe s tim u vezi, verovatno zbog svog dugotrajnog nezadovoljstva u vezi sa naporima koje je ulagala Velika Britanija u nameri da blokira ponovno ujedinjenje Nemačke. Elizabeta je ukupno pet puta bila u državnim posetama Nemačkoj, poslednji put 2015. godine, ali Špigl je objavio samo arhivske podatke starije od 30 godina.

BONUS VIDEO: UNIŠTENA MINA IZ DRUGOG SVETSKOG RATA: Pogledajte kontrolisanu eksploziju u Riječkom zalivu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

TESLINE REČI KOJE PLAŠE: Kako će izgledati svet u 2100. godini - ograničenje potomstva, sterilizacija, higijena i zagađenost