ŠTA MOŽE I MORA DA SE URADI SA FOSILNIM GORIVIMA: Ujedinjene nacije - Ozonski omotač Zemlje biće zaceljen do 2040. godine

Novosti onlajn

09. 01. 2023. u 21:10

OZONSKI omotač Zemlje koji štiti planetu od ultraljubičastog zračenja za veći deo čovečanstva biće zaceljen do 2040. godine, prema naučnoj studiji Ujedinjenih nacija koja je danas objavljena.

ШТА МОЖЕ И МОРА ДА СЕ УРАДИ СА ФОСИЛНИМ ГОРИВИМА: Уједињене нације - Озонски омотач Земље биће зацељен до 2040. године

Foto: Free Images Pixabay

Takozvana ozonska rupa, koja je nekad bila smatrana za veliku pretnju za čovečanstvo, biće sasvim zaceljena iznad većeg dela planete u roku od dve decenije, prenosi Gardijan.

Na polovima Zemlje oporavak ozonskog omotača potrajaće duže, oblast iznad Arktika biće zaceljena do 2045, a oblast iznad Antarktika do 2066.

Prema naučnoj studiji, neophodno je da vlade preduzmu odlučne mere i postepeno izbace iz upotrebe supstance koje uništavaju ozonski omotač.

- Akcija za oporavak ozonskog omotača je presedan za klimatske kampanje - izjavio je Peteri Talas, šef Svetske meteorološke organizacije, koja je danas predstavila studiju.

Talas je dodao da uspeh u zaceljivanju ozonskog omotača pokazuje šta „može i mora da se uradi“ sa fosilnim gorivima da bismo ograničili efekat staklene bašte i smanjili globalno zagrevanje.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: 

TOP 10 INSTAGRAM PROFILA: Ovo su najpraćeniji nalozi na svetu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA NOVOSTI: Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

ILIJE NASTASE EKSKLUZIVNO ZA "NOVOSTI": Novak Đoković najbolji po svim merilima, sećam se Lepe Brene i šljivovice

NEMA pravog ljubitelja tenisa koji bi mogao da nabraja velikane "belog sporta", a da zaboravi na "rumunskog lakrdijaša" Ilijea Nastasea, originalnog "lošeg momka" tenisa. Nekada prvi igrač planete u ekskluzivnom razgovoru za "Novosti" govorio je o dokumentarnom filmu snimljenom o njemu, srpskom narodu, šljivovici, a neizbežna tema bio je najbolji teniser svih vremena - Novak Đoković.

22. 05. 2024. u 20:00 >> 20:57

Komentari (1)

I RUSI SU ZATEČENI: Evo kakvu je sad odluku doneo Ramzan Kadirov