POGLEDAJTE KAKO IZGLEDAJU NAJSTARIJE FARMERKE NA SVETU: Potonule na dno okeana pre 165 godina, prodate za basnoslovnu sumu (FOTO)

Novosti online

13. 12. 2022. u 21:13

NAJSTARIJI do sada poznati par farmerki na svetu, koji je izvučen iz sanduka sa broda koji je potonuo 1857. godine na obali Severne Karoline, prodat je na aukciji za 114.000 dolara, piše Gardijan.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДАЈУ НАЈСТАРИЈЕ ФАРМЕРКЕ НА СВЕТУ: Потонуле на дно океана пре 165 година, продате за баснословну суму (ФОТО)

Foto: Profimedia/Ilustracija

Bele, teške rudarske pantalone sa pet dugmića bile su među 270 predmeta iz perioda zlatne groznice koji su prodati za ukupno gotovo milion dolara u Renu ranije ovog meseca.

Nije poznato da li ove pantalone imaju ikakve veze sa ocem modernih plavih farmerki, Levi Strausom, pošto su 16 godina starije od prvog para koji je napravila njegova fabrika u San Francisku, 1873. godine.

Foto: Jason Bean/The Reno Gazette-Journal via AP, File

Britanski medij piše da postoje neki dokazi koji sugerišu vezu sa Strausom, koji je u to vreme bio bogati trgovac robom, dok bi pantalone izvučene sa potopljenog broda mogle biti rana verzija kultnih farmerki.

Ali istoričarka Trejsi Panek kaže da su sve tvrdnje o njihovom poreklu "spekulacije".

- Pantalone nisu Levijeve niti verujem da su rudarske radne pantalone - napisala je u mejlu Asošijeted presu.

Brod "Central Amerika" potonuo je u uraganu 12. septembra 1857. godine. Plovilo je bilo krcato putnicima koji su krenuli od San Franciska ka Njujorku. 

Nema naznaka da postoje starije radne pantalone koje datiraju iz doba zlatne groznice, piše Gardijan.

- Te rudarske farmerke su kao prva zastava na Mesecu, istorijski trenutak - rekao je Dvajt Menli, izvršni partner Kalifornija Gold Marketing Grup, koji poseduje artefakte i stavio ih na aukciju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)