BRITANCI NEMAJU NAMERU DA VRATE OTETO BLAGO: Javnost i poznati za, London protiv vraćanja Elginovog mermera Grcima - prednjači Liz Tras

Novosti onlajn

13. 10. 2022. u 20:57

BRITANSKA javnost i mnoge poznate ličnosti podržavaju zahtev Grčke da joj se antičko blago Partenona vrati, ali zvanični London, prema navodima medija, ne planira da promeni zakon koji zabranjuje muzejima da vraćaju pojedinačne predmete iz kolekcija.

БРИТАНЦИ НЕМАЈУ НАМЕРУ ДА ВРАТЕ ОТЕТО БЛАГО: Јавност и познати за, Лондон против враћања Елгиновог мермера Грцима - предњачи Лиз Трас

Foto: Piksabej

Bivši britanski ministar kulture Lord Vajzi predsedava telom koje treba da odluči da li će Britanski muzej vratiti Grčkoj Elginov mermer – reljef i skulpture iz Partenona koje su odnete u London početkom 19. veka.

Vajzi, koji je bio ministar kulture od 2010. do 2016. godine, kaže da je uveren da je „blizu dogovora“, a Dom lordova će raspravljati o zakonu koji zabranjuje muzejima da vraćaju pojedinačne predmete iz kolekcija.

Međutim, Bi-Bi-Si piše da vlasti ne nameravaju da menjaju zakon. Ministarstvo kulture, medija i sporta saopštilo je da zakon brani Britanskom muzeju da odstranjuje predmete iz kolekcija, sem u veoma retkim situacijama.

- Pozajmićemo skulpture, kao što to radimo sa mnogim predmetima, onima koji žele da ih izlože i pokažu javnosti širom sveta, pod uslovom da na njih paze i vrate ih - navodi Britanski muzej.

Upitana o potencijalnom dogovoru koji bi mogao da bude postignut o vraćanju skulptura i reljefa Grčkoj, britanska premijerka je Liz Tras izričita je: „Ne podržavam to“.

Sa druge strane, britanska javnost i mnoge poznate ličnosti podržavaju zahtev Grčke da se antičko blago Partenona vrati.

Organizacija „Projekat Partenon“ navodi i rezultate ankete po kojoj samo 16 odsto smatra da skulpture i reljef treba da ostanu u Britaniji, dok 54 odsto ispitanika misli da treba da budu vraćeni.

Glavni razlog za podršku vraćanju je „zato što pripadaju Grčkoj“.

(RTS)

BONUS VIDEO: 

POČINjE DA KULjA LAVA: Snimci iz vazduha erupcije vulkana Stromboli


 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (5)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)