"DART PROMENIO PUTANJU ASTEROIDA" Oglasila se NASA - Pokazali smo da smo ozbiljni u odbrani planete

Tanjug

11. 10. 2022. u 21:20

SVEMIRSKA letelica DART, koju je Americka agencija za istraživanje svemira (NASA) namerno srušila na asteroid prošlog meseca, uspela je da izbaci asteroid iz njegove prirodne orbite, saopštio je u danas šef Agencije bivši američki astronaut Bil Nelson.

ДАРТ ПРОМЕНИО ПУТАЊУ АСТЕРОИДА Огласила се НАСА - Показали смо да смо озбиљни у одбрани планете

Foto: NASA printksirn

Nalazi teleskopskih opservacija predstavljeni na konferenciji za novinare, koju je organizovala NASA, pokazali su da je misija sudara letelice sa asteroidom 26. septembra postigla svoj primarni cilj - promenu smera kretanja asteroid.

Letelica se sudarila sa asteroidom pri brzini od 24.000 kilometara na sat.

NASA je izvela ovu misiju u okviru testiranja skretanja asteroida sa putanje i predstavlja prvu probu ove vrste za spašavanje Zemlje od mogućeg uništenja u sudaru sa drugim nebeskim telima.



BONUS VIDEO: 

KARAĐORĐEVO ZVONO ODJEKUJE 210 GODINA: Vožd ga je darovao da bi objavilo slobodu narodu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (7)

OVO SIGURNO NISTE ZNALI: Koje navike vam mogu skratiti, a koje produžiti životni vek