OTKRILI AVION KOJI JE NESTAO 1960: Rekordno topljenje švajcarskih glečera, pojavila se stena koja je bila pod ledom milenijumima

Srna

28. 09. 2022. u 00:56

ŠVAJCARSKI glečeri topili su se ove godine najbržim tempom od kada je pre više od jednog veka započeto beleženje podataka, saopštilo je u utorak telo za monitoring GLAMOS.

ОТКРИЛИ АВИОН КОЈИ ЈЕ НЕСТАО 1960: Рекордно топљење швајцарских глечера, појавила се стена која је била под ледом миленијумима

Foto: Printskrin

Topljenje je bilo toliko ekstremno da se na jednoj lokaciji pojavila osnovna stena koja je milenijumima bila pod ledom, a na drugom mestu je otkriven avion koji je nestao pre više decenija, tačnije 1960. Mnogi manji glečeri su potpuno nestali. Glečeri su ove godine izgubili dodatnih šest odsto preostale zapremine u odnosu na prošlu godinu.

- Na osnovu klimatskih scenarija znali smo da će ova situacija doći, ali nekada u budućnosti. Saznanje da je budućnost već stigla bilo je iznenađujuće i šokantno iskustvo ovog leta - izjavio je Matijas Hus, šef službe GLAMOS.

Više od polovine glečera na Alpama nalazi se u Švajcarskoj, a u ovoj oblasti prosečna temperatura raste dvostruko brže nego na globalnom nivou. Naučnici su širom Alpa, uključujući Husa, bili primorani da hitno popravljaju svoju opremu na desetinama lokacija jer je zbog topljenja leda postojala opasnost od pomeranja mernih šipki i gubitka podataka.

Ove godine je izgubljeno oko tri kilometra kubna leda, što je posledica izuzetno malih padavina snega prošle zime u kombinaciji sa toplotnim talasima koji su se ponavljali. Snežne padavine omogućavaju obnavljanje leda koji se istopi preko leta i pomažu da se glečeri zaštite od dodatnog topljenja time što odbijaju sunčevu svetlost nazad u atmosferu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NE ZNAJU NI MNOGI ISKUSNI VOZAČI: Čemu služi linija na spoljnom retrovizoru