ŽIVOT NA ZEMLJU DOŠAO IZ SVEMIRA? Voda i organske materije otkrivene u uzorcima asteroida Rjugu (FOTO)

Novosti online

24. 09. 2022. u 00:32

NAUČNICI su otkrili tečnu vodu zarobljenu u kristalima unutar uzoraka stena asteroida Rjugu udaljenom 300 miliona kilometara od Zemlje.

ЖИВОТ НА ЗЕМЉУ ДОШАО ИЗ СВЕМИРА? Вода и органске материје откривене у узорцима астероида Рјугу (ФОТО)

Foto: Free Images Pixabay

Uzorci sa asteroida sadrže brojne minerale, uključujući kalcijum i čestice bogate aluminijumom, magnetitom, kao i gaziranom vodom sa solima i organskom materijom. Japanska agencija za istraživanje svemira uspela je tokom misije „Hajabusa 2“ da prikupi uzorke sa asteroida Rjugu, a potom ij vrati na Zemlju 2020. godine.

Nalazi, objavljeni u časopisu Sajens, nude nove dokaze u prilog teoriji da je život, ili molekuli koji su doveli do razvoja života na Zemlji, potekao iz svemira.

- Tečna voda zarobljena u kristalima je pronađena. Voda se nalazila mikropukotinama - navode japanski stručnjaci.

U studiji, naučnici su analizirali 17 uzoraka sa Rjugua veličine od jednog do osam milimetara i otkrili pirotit, mineral gvožđe sulfida, koji sadrži gaziranu vodu.

Istraživači kažu da je svemirska stena od koje je potekao asteroid Rjugu nastala u mraku stelarnog gasnog oblaka daleko od sunčeve svetlosti.

Simulacije su pokazale da se svemirsko telo iz kojeg je asteroid potekao akumuliralo oko dva miliona godina nakon formiranja Sunčevog sistema i onda tokom narednih tri miliona godina zagrejalo na 50 stepeni Celzijusa, što je dovelo do hemijskih reakcija između vode i stena.

(RTS)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

"POGLEDAJTE S KAKVIM LAŽOVIMA IMAMO POSLA" Vučić pokazao sramnu foto-montažu koju predstavnici opozicije dele po društvenim mrežama (FOTO)

- POGLEDAJTE sa kakvim bolesnim lažovima imamo posla, pogledajte, poštovani građani, čime se bave i to već 30 dana, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, pokazujući javnosti foto-montažu fotografije na kojoj se on navodno grli sa Aljbinom Kurtijem, a koju je Srđan Milivojević iz DS delio na društvenim mrežama.

03. 02. 2023. u 14:22

Komentari (1)

SINE, NIJE TI LAKO Legendarni Ćiro u skrivenoj kameri: Novinar ga izludeo pitanjem, a onda - ŠMEKERSKA REAKCIJA! Bio je veliki (VIDEO)