SVETSKI DAN DIVLJI VRSTA: U Srbiji ugroženi ris,medved, tvor ...

Tanjug

03. 03. 2022. u 22:56

SVETSKI dan divljih vrsta obeležava se danas, a retke i autohtone vrste biljaka i bujna vegetacija čine pogodna staništa za veliki broj divljih životinjskih vrsta u Srbiji, od kojih su među najugroženijima ris, medved i dve vrste tvora.

СВЕТСКИ ДАН ДИВЉИ ВРСТА: У Србији угрожени рис,медвед, твор ...

NP Tara

Kako je saopšteno iz organizacije Animal Rescue Serbia, u našoj zemlji su zakonom zaštićene 2.633 divlje biljne i životinjske vrste, od čega 1.783 spadaju u kategoriju strogo zaštićenih.

Među strogo zaštićenim vrstama je 50 vrsta sisara, 307 vrsta ptica, 18 vrsta vodozemaca i 18 vrsta gmizavaca, 38 vrsta riba i 610 beskičmenjaka. Kada je reč o flori, dodaju, strogo je zaštićena 641 biljna vrsta, 75 vrsta gljiva i lišajeva, kao i 25 vrsta algi.

Muzejski savetnik u Prirodnjačkom muzeju u Beogradu, Milan Paunović, kaže da u najugroženije vrste u Srbiji spadaju stepski skočimiš, tekunica, slepa krtica, ris, mrki medved, stepski tvor.

- Svako uznemiravanje, proganjanje, pa čak i nevešto pomaganje mogu biti na štetu populacija divljih životinja i njihovih staništa. Zakonski propisi koji štite vrste i njihova staništa moraju biti poštovani, a ljudi bi trebalo da znaju da očuvana priroda povećava i njihov kvalitet života i pozitivno doprinosi zdravlju - rekao je Paunović.

Kao faktori koji doprinose ugrožavanju divljih biljnih i životinjskih vrsta u Srbiji navode se nekontrolisani lov i krivolov, nesavestan odnos prema prirodi, krijumčarenje divljih životinja i stradanje jedinki u drumskom saobraćaju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni