SAKRIVENO LICE BUDI MAŠTU: Eksperiment psihologa pokazao da nas hirurške maske čine privlačnijim suprotnom polu

Srna

17. 01. 2022. u 11:15

U studiji objavljenoj u časopisu "Kognitiv riserč", navodi se da muškarci i žene deluju privlačnije drugim osobama ako im je lice prekriveno maskom, pogotovo ako se radi o hirurškoj maski.

САКРИВЕНО ЛИЦЕ БУДИ МАШТУ: Експеримент психолога показао да нас хируршке маске чине привлачнијим супротном полу

Foto: Depositphotos

Tokom istraživanja naučnici su pokazali niz muških lica koja su bila više ili manje privlačna, a koja su bila prekrivena medicinskom maskom, platnenom maskom, drugim stvarima ili uopšte nisu bila prekrivena.

Studija je pokazala da ljudi doživljavaju najprivlačnijim lica koja su prekrivena medicinskom maskom.

Naučnici navode da je u pitanju efekat okluzije, odnosno povećanje privlačnosti koje nastaje jednostavnim zaklanjanjem donjeg dela lica.

Ovaj efekat može proizvesti bilo koji predmet i ne zavisi od maske.

Medicinske maske povećavaju privlačnost lica, možda zbog povezanosti maski sa lekarskim ili negovateljskim zanimanjima - smatraju istraživači.

Ipak, postoji mogućnost da ovaj efekat može biti prisutan samo tokom pandemije i uglavnom se odnosi na muška lica.

Drugo istraživanje, međutim, koje se fokusiralo na to kako muškarci doživljavaju maskirane žene, takođe je pokazalo da su ispitanici kao privlačnije ocenjivali žene sa medicinskim maskama na licu.

BONUS VIDEO: 

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

SA ODMORA SE VRAĆATE BOLESNI I UMORNI? Lekar objasnio zašto se to dešava i kako to možete izbeći