MANJE NEŽELJENIH GOSTIJU: Ove godine polarni medvedi zaobilaze ruska arktička sela

Tanjug

26. 12. 2021. u 23:33

OVE zime će se verovatno manje izgladnelih polarnih medveda uputiti u ruska arktička sela u potrazi za hranom jer niske temperature ove godine omogućavaju životinjama lov u njihovom uobičajenom staništu, tvrde aktivisti za prava životinja.

МАЊЕ НЕЖЕЉЕНИХ ГОСТИЈУ: Ове године поларни медведи заобилазе руска арктичка села

Foto: EPA

-Situacija je trenutno mirna, rekao je Dmitrij Rjabov iz Svetskog fonda za prirodu (WWF).

-Ove godine se na moru na vreme stvorio sloj leda i polarni medvedi su otišli na sever da love tuljane, dodao je.

U prošlosti je ljude u sjevernim obalnim selima uznemiravao prizor izgladnelih polarnih medveda koji su tražili hranu na deponijima i u kantama za smeće.

Oko 50 medveda zalutalo je u blizini ljudi na arhipelagu Novaja Zemlja pre dve godine i bili su tamo nedeljama što je navelo vlasti da proglase vanredno stanje.

Polarni medvedi obično koriste platformu morskog leda za lov tuljana. Pošto se sloj leda formira sve kasnije i kasnije, a otapa sve ranije, "životinje idu u potragu za hranom na kopnu", rekao je Rjabov za DPA.

-Prisiljeni su da duže ostanu na obali, a onda je neizbežno da odu i ljudima - iz radoznalosti i u potrazi za hranom, privuceni mirisima, objasnio je predstavnik WWF.

BONUS VIDEO: DOK SE BEOGRAD BUDI: Kako izgleda jutro sa prelepim životinjama u zoološkom vrtu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

OVO SE DEŠAVA JEDNOM GODIŠNJE Astro savet za petak, 19. april: Sunce ulazi u Bika - 4 horoskopska znaka su pred velikim izazovima