BUDUĆNOST IZ FILMA „TERMINATOR“ JE SVE BLIŽA? Bez dogovora svetskih diplomata o ograničavanju robota-ubica

Tanjug

18. 12. 2021. u 00:36

DIPLOMATE koje od ponedeljka u Ženevi raspravljaju o ograničenjima upotrebe autonomnih oružanih sistema, umesto da započnu rad na sporazumu, dogovorili su samo da nastave razgovore.

БУДУЋНОСТ ИЗ ФИЛМА „ТЕРМИНАТОР“ ЈЕ СВЕ БЛИЖА? Без договора светских дипломата о ограничавању робота-убица

Foto: Printskrin

Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) i nekoliko nevladinih organizacija su se zalagali da pregovarači počnu rad na međunarodnom sporazumu koji bi uspostavio pravno obavezujuća nova pravila o oružju kojim upravljaju mašine, prenosi Rojters.

Za razliku od postojećeg poluautonomnog oružja kao što su bespilotne letelice, potpuno autonomno oružje nema "prekidač za zaustavljanje" kojim upravljaju ljudi i umesto toga sve odluke o životu i smrti prepuštene su senzorima, softveru i mašinskim procesima, navodi agencija.

Protivnici kažu da ono povećava rizik za civile, predstavlja probleme kod utvrđivanja odgovornosti i povećava šanse za eskalaciju sukoba. Mnoge zemlje kao i predstavnici MKCK izrazili su razočarenje ishodom ovonedeljnih pregovora u Ženevi.

- To je propuštena prilika, a ne ono što je po našem mišljenju potrebno da se odgovori na rizike koje predstavlja autonomno oružje - rekao je Nil Dejvison, savetnik za politiku u Pravnom odeljenju MKCK o ishodu jednonedeljnih razgovora.

Švajcarski ambasador za razoružanje Feliks Bauman je poručio da zbog sadašnje stope napretka u razgovorima postoji rizik da tempo tehnološkog razvoja prevaziđe razmišljanja diplomata. Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozvao je zemlje da donesu "ambiciozan plan" o novim pravilima, a ideja je da ona postanu deo Konvencije o konvencionalnom oružju.

Izvori su nakon diplomatskog sastanka saopštili Rojtersu da su Rusija, Indija i SAD bile među zemljama koje su izrazile sumnju u potrebu za novim ugovorom u vezi s autonomnim oružjem.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost