NE, PILOT NIJE PIJAN: Sletanje od koga zastaje dah - letelica sleće dok vetar udara 80 kilometara na čas (VIDEO)

Novosti online

10. 12. 2021. u 00:41

PUTNICI na letu za Mančester u Engleskoj bili su prilično srećni kada je njihov avion u utorak sleteo na aerodrom usred jake oluje.

НЕ, ПИЛОТ НИЈЕ ПИЈАН: Слетање од кога застаје дах - летелица слеће док ветар удара 80 километара на час (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Avion je sleteo usred oluje Bara, koja je donela jake vetrove koji su dostizali udare i do 80 kilometara na čas širom zapadne Engleske. Najveći udari na aerodromu u Mančesteru zabeleženi su od 61 kilometar na čas tokom dana u utorak.

Naleti, kada naiđu preko piste, mogu dovesti do problematičnog sletanja, ali piloti su dobro obučeni da slete u tim uslovima.

- To je rutina - kaže za "FOKS Vreme" stručnjak za avijaciju Džejms Pol Dajs.

On kaže da piloti imaju dva manevra kada se nose sa bočnim vetrom: mogu da drže krilo dole u ​​vetar i drže središnju liniju kormilom aviona, ili da urade ono što se naziva metodom "krabe".

- Dozvolite avionu da se kreće kao kraba (nastavite napred, ali se okrenete pod uglom u odnosu na pistu) - kaže on, "a zatim centrirajte avion u poslednjem trenutku koristeći kormilo."

Avion je bezbedno sleteo.

- Mnogi veći mlaznjaci mogu da podnesu bočni vetar od 64 kilometra na sat - rekao je Dajs. - Ova ograničenja su zasnovana na izdržljivosti kormila.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ISPOVEST RODITELJA UBIJENE ANGELINE AĆIMOVIĆ: Godinu dana od masakra u Ribnikaru (VIDEO)