POTONUO JE U DRUGOM VEKU PRE NOVE ERE: Kod Aleksandrije, u Sredozemnom moru, nađeni ostaci vojnog broda u ruševinama drevnog grada

Srna

21. 07. 2021. u 00:43

RONIOCI su pronašli ostatke vojnog broda u ruševinama drevnog potonulog grada Geraklion, koji se nekada nalazio na obali Sredozemnog mora u Egiptu, blizu Aleksandrije.

ПОТОНУО ЈЕ У ДРУГОМ ВЕКУ ПРЕ НОВЕ ЕРЕ: Код Александрије, у Средоземном мору, нађени остаци војног брода у рушевинама древног града

Foto: Prinskrin Jutjub

Brod dužine 25 metara, koji je verovatno potonuo u drugom veku pre nove ere kada se srušio hram Amun, pronašla je egipatsko-francuska misija pod vođstvom Evropskog instituta za podvodnu arheologiju, javio je Rojters.

Egipatsko Ministarstvo za turizam i antikvitete saopštilo je da je trup broda "izgrađen u klasičnom tradicionalnom stilu i da ima odlike gradnje u drevnom Egiptu".

Ista misija pronašla je veliko grčko groblje u drugom delu potopljenog grada, koji verovatno datira iz prvih godina četvrtog veka pre nove ere.

- Otkriće na divan način ilustruje prisustvo grčkih trgovaca koji su živeli u tom gradu. Oni su izgradili svoja utočišta blizu velikog hrama Amun. Ta utočišta su uništena simultano, a njihovi ostaci su pronađeni zajedno sa ostacima egipatskog hrama - ističu iz Ministarstva.

Ministarstvo napominje da je Grcima bilo dozvoljeno naseljavanje pomenutog područja tokom kasnih dinastija faraona, prenosi "Sputnjik".

Geraklion je uništen u zemljotresima i velikim talasima prije nekoliko vijekova, a ponovo je otkriven u zalivu Abukir 2001. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju