VLADAN ĐOKIĆ PONOVO IZABRAN ZA REKTORA UB: Odluka Saveta beogradskog univerziteta

Lj.B.

09. 05. 2024. u 15:14

SAVET Univerziteta u Beogradu izabrao je profesora Vladana Đokića za rektora Univerziteta u Beogradu za mandatni period od naredne tri školske godine.

ВЛАДАН ЂОКИЋ ПОНОВО ИЗАБРАН ЗА РЕКТОРА УБ: Одлука Савета београдског универзитета

univerzitet u beogradu

Za njega je glasalo 38 članova Saveta, koliko ih je bilo prisutno na "izbornoj" sednici. Savet, inače, broji ukupno 41 člana, ali je njih troje bilo odsutno.

Za prorektore je izabrano dvoje dosadašnjih prorektora - prof. dr Dejan Filipović i prof. dr Zorica Vujić, dok su novi prorektori prof. dr Nebojša Bojović i prof. dr Vladimir Cvetković koji su zamenili Branislava Boričića i Ratka Ristića.

A novoizabrani rektor prof. Đokić predstavio je i svoj program koji će sprovoditi u naredne tri godine, a kao najvažniju od devet tačaka koliko ih ima u programu, naveo finansiranje visokog školstva.

On je naveo da je zbog finansijkih problema doveden u pitanje opstanak nekih fakulteta i najavio da će od države tražiti usklađivanje zakonskih propisa zbog kojih fakulteti kubure sa novcem.

- Tražićemo da plate na univerzitetu budu povećane, da država isplaćuje novac za materijalne troškove i da sopstvena sredtva ostanu fakultetima - najavio je Đokić.

Kakao je istakao, među zadacima univerzitetske uprave biće i da se privuče što veći broj stranih studenata.

- Među 90.000 akademaca na beogradskom juniverzitetu, 4,5 hiljade su tranci od toga su dve trećine iz regiona, što znači da imamo samo jedan odsto studrnata koji su "pravi" stranci i studirajuna engleskom jeziku, to mora da s emenja - kaže đokić.

Istako je i da će se univerzitet pozabaviti imovinom čiji status nije rešen.

- Imako između 20 i 30 stanova koji bi mogli da se izdaju i da s etaj novac daje darovitim studnetima - istako ej rektor.- i naveo da univerzitet ima i oko 120 zadžbina, ali i plac u bolku 32 na Novom Beogradu.

Đokić je bio jedini kandidat za rektora, a za njega je glasao 51 član od 57 koji su bili prisutni na aprilskoj sednici Senata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

KO JE CRVENI KOMANDANT? Jedini Srbin general Crvene armije - Lenjin mu bio zahvalan, stradao od Staljinove ruke (FOTO)

ISTORIJA Sovjetskog Saveza, svetske supersile 20. veka, upamtila je brojne heroje, borce, oficire koji su svojim junaštvom i rezultatima zadivili svet. U periodu kada se SSSR tek stvarao i uzdizao, značajan pomena bio je i doprinos jednog Srbina, Danila Srdića (1896-1937), prvog i jedinog Srbina koji je bio general Crvene armije. Ovo je njegova priča.

20. 05. 2024. u 11:53

Komentari (0)

Znamo gde provesti leto, prijatno i povoljno! Proverite!