NIKO NEĆE U MEHANIČARE: Reforma obrazovnog sistema će vratiti đake u zanatske škole

B.B.

15. 01. 2024. u 11:06

MEđU malim maturantima je sve manje interesovanje za bavljenjem zanatima, a klupe u mašinskim i tehničkim školama u prazne. Broj odeljenja koja obrazuju buduće majstore se iz godine u godinu smanjuje, a u nekim gradovima više nema obrazovnih profila, upozoravaju iz Udruženja auto servisa povodom 15. januara međuarodnog Dana vozača i automehaničara.

НИКО НЕЋЕ У МЕХАНИЧАРЕ: Реформа образовног система ће вратити ђаке у занатске школе

Foto: Udruženje autoservisa

Kako ističu u ovo udruženju, na manjak zanatlija utiče i nemogućnost školskog sistema da odgovori na sve brže i veće promene koje se dešavaju u autoindustriji, zbog čega je neophdona refrma.

- Svake godine dolaze nam na praksu deca koju sve manje interesuje rad u servisu - kaže Aleksandra Đurišić iz UAS. - Tome je doprinela negativna selekcija. Dugo je vladalo mišljenje da je naš zanat prljav, loše plaćen posao, pa su roditelji odvraćali decu od njega. Tako smo došli do toga da su najčešće u mašinskim i tehničkim školama deca završavala "po kazni", a zanimanje za bavljenjem zanatom je prvi i osnovni preduslov da bi se neko bavio servisiranejm vozila. U školama deca još uvek uče o karburatorima i na primerima iz devedesetih godina, iako se u našoj branši stvari menjaju na dnevnom nivou.

Ipak, serviseri navode da ima određenih pozitivnih pomaka.

-Danas su serviseri plaćeniji nego ikada, čemu doprineo nedostatak kadrova i sve sofisticiraniji proces servisiranja vozila koji podrazumeva dosta ulaganja u dijagnostiku, alate, specijalne alate - navodi Đurišić. - Na servis se čeka sve duže, i u ovlašćenim i u nezavisnim servisima. Cena usluga će nastaviti da raste, pa zato verujemo da će se u perspektivi mladi sve više okretati našem pozivu, jer on garantuje sigurnu budućnost. Servisiranje vozila odavno nije samo automehanika, sve je više elektronike, programiranja, dijagnostike, a to je ono što današnju decu zanima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!