ŠKOLOVANJE VASPITAČA PODIĆI NA VIŠI NIVO: Savetovanje dekana fakulteta na kojima se obrazuju vaspitači

Lj.B.

02. 11. 2023. u 15:01

MINISTARKA prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović poručila je danas da je priprema studenata za profesiju vaspitača veoma važna uloga koju obavlja 16 visokoškolskih ustanova u Srbiji i namera Ministarstva je da pruži tehničku pomoć visokoškolskim ustanovama za evaluaciju, reformu i harmonizaciju programa obrazovanja vaspitača.

ШКОЛОВАЊЕ ВАСПИТАЧА ПОДИЋИ НА ВИШИ НИВО: Саветовање декана факултета на којима се образују васпитачи

ministarstvo prosvete

Cilj je, istakla je ministarka, da se  studijski programi visokoškolskih ustanova usklade sa novim zahtevima za kompetencije za profesiju vaspitača u skladu sa Novom programskom koncepcijom „Godine uzleta“.

Ministarka je, na Drugom  stručnom savetovanju dekana i direktora fakulteta i visokih škola koje obrazuju vaspitače u Vrnjačkoj Banji, podsetila da se nova programska koncepcija „Godine uzleta“ od prošle školske godine realizuje u svim predškolskim ustanovama u Srbiji, i da je Ministarstvo u cilju unapređivanja inicijalnog obrazovanja vaspitača, kroz Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, iniciralo i aktivnosti na unapređivanju studijskih programa.

- Ove aktivnosti sprovodimo u saradnji sa predstavnicima visokoškolskih ustanova koje obrazuju vaspitače i predškolskim ustanovama u kojima vaspitači ostvaruju i dalje razvijaju svoje složene profesionalne uloge. Namera Ministarstva je da, putem Projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, pruži tehničku pomoć visokoškolskim ustanovama za evaluaciju, reformu i harmonizaciju programa obrazovanja vaspitača,  u cilju usklađivanja studijskih programa sa standardima kompetencija za profesiju vaspitača i novom koncepcijom predškolskog vaspitanja i obrazovanja - rekla je ministarka.

Stručno savetovanje dekana fakulteta i direktora visokih škola koje obrazuju vaspitače za rad u predškolskoj ustanovi organizuje Projekat „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, koji Ministarstvu prosvete pruža podršku implementaciji programske koncepcija „Godine uzleta“.

Skupu su prisustvovali direktori, dekani i profesori visokoškolskih ustanova koje se realizuju studijske programe za inicijalno obrazovanje vaspitača, kao i vaspitači iz predškolskih ustanova.

Ministarstvo prosvete u okviru projekta „Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje“, uz finansijsku podršku Svetske banke, pruža podršku unapređivanju inicijalnog obrazovanja vaspitača u okviru reformskih procesa u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji su inicirani donošenjem Standarda kompetencija za profesiju vaspitač i uvođenjem Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta“.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave