RASPISAN 7. ČITALAČKI MARATON: Društveno-odgovorna akcija koja vraća veru u čitanje

Promo

07. 04. 2023. u 12:41

I OVE godine, sedmi put zaredom, Izdavačka kuća Klett raspisala je konkurs za neobjavljeni roman za mlade čitaoce od 11 do 14 godina u okviru društveno-odgovorne akcije Čitalački maraton.

РАСПИСАН 7. ЧИТАЛАЧКИ МАРАТОН: Друштвено-одговорна акција која враћа веру у читање

Foto: Promo

Stručni žiri koji čine Dragana Ćećez-Iljukić, profesorka srpskog jezika i književnosti i Petar Arbutina, književni kritičar, najpre će odabrati najbolje rukopise i proslediti ih Glavnom žiriju sastavljenom od 150 nastavnika srpskog jezika koji predaju u osnovnim školama širom Srbije, a oni će imati zadatak da izaberu najbolji rukopis i rangiraju ostale rukopise.

Izdavačka kuća Klett pokrenula je društveno-odgovornu akciju Čitalački maraton sa ciljem da neguje ljubav prema čitanju, ali i afirmiše domaće autore da tinejdžerima ponude kvalitetnu pisanu reč, poštujući kulturu i tradiciju kroz obradu savremenih tema dopadljivih učenicima osnovnih škola.

Prema rečima Dragane Ćećez-Iljukić, Čitalački maraton, osim što razvija čitalačke navike i kompetencije učenika, podstiče i kognitivni razvoj, vršnjačku interakciju, ljubav prema čitanju, razvoj govornih veština, kritičko mišljenje i razvoj estetske osetljivosti.

- U romanima za mlade učenici viših razreda osnovne škole mogu se sresti sa svojim vršnjacima unutar književnog sveta. Likovi imaju iste dileme, ista pitanja, izazove i prepreke koje ih često izbace iz ravnoteže i čine da se zapitaju zbog čega je ovaj svet često takav da bi iz njega pre pobegli nego ušli u borbu za bilo šta u njemu. Kroz romane koje učenici mogu u Čitalačkim klubovima da obrađuju književnost potvrđuje da je ona strana istine koja nas privodi strpljenju, promišljanju, empatiji, često osnažuje u uverenjima i uči da je život u stvari sasvim fantastičan, uprkos činjenicama koje ga stalno opovrgavaju. To je ono što se može pronaći u romanima iz edicije Čitalačkog maratona. Sa kim odrastaš, ko su tvoji prijatelji, da li su komentari roditelja besmisleni, kako preživeti dane kada roditelji odluče da se razvedu, da li je jednostavno razumeti suprotne strane -  samo su neke od tema o kojima se kroz romane za mlade u svim edicijama Čitalačkog maratona progovara – objašnjava sagovornica.

Čitalački klubovi

Čitalački klubovi se osnivaju u školama širom Srbije, a njihovi mentori su nastavnici srpskog jezika i književnosti u školi u kojoj rade i sa članovima kluba obrađuju romane iz edicije Čitalačkog maratona. Pored romana neophodnih za rad Čitalačkog kluba, mentori dobijaju i didaktičko-metodičko uputstvo za svaki pojedinačni roman, pomoću kojeg održavaju radionice i detaljno obrađuju temu iz svakog romana, postavljajući zanimljiva pitanja za razmišljanje, ali i nudeći neki od zadataka kako ilustrovati roman, napraviti poster i slično. O poularnosti akcije Čitalački maraton najbolje govori broj osnovanih klubova i njihovih članova. Dosad je u osnovnim školama širom Srbije otvoreno više od 2.500 Čitalačkih klubova sa blizu 25.000 učenika, kojima je na poklon podeljeno oko 45.000 primeraka prvonagrađenih romana.

Konkurs je otvoren do 01. jula 2023. godine, a pravo na učešće imaju domaći autori koji pišu za mlade.

Važnost ove društveno-odgovorne akcije prepoznalo je i Ministarstvo prosvete, koje od samog početka pruža podršku Čitalačkom maratonu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!