BOUVI KAO INSPIRACIJA: Izložba studenata doktorskih studija Fakulteta likovnih umetnosti

B.B.

01. 03. 2023. u 14:44

IZLOŽBA radova studenata doktorskih studija na Odseku za grafiku Fakulteta likovnih umetnosti, pod simboličnim nazivom Under Pressure (Pod pritiskom) svečano je ovorena u galeriji Grafičkog kolektiva.

БОУВИ КАО ИНСПИРАЦИЈА: Изложба студената докторских студија Факултета ликовних уметности

Foto. Privatna arhiva

Inspirisani istoimenom pesmom Dejvida Bouvija i grupe Kvin, mladi umetnici Jovana Subašić, Danilo Paunović, Tamara Agić, David Mlađović i Milena Petrović svojim radovima, ne samo da odražavaju i razmatraju savremene probleme društva i umetničke prakse, već i simbolično ukazuju na proces i tehniku grafičkog stvaralaštva kao i njen položaj u današnjem društvu. Autorka izložbe je Milena Petrović.

Obuhvatajući univerzalna, ali i lična preispitivanja položaja i uloge čoveka u savremenom dobu, umetnici su u svojim radovima, putem eksperimentalnih formi, svojstvenog izraza, pretvaranjem savremenih, prepoznatljivih narativa u stvaralaštvo, uspeli da predstave autentičnost i mogućnosti grafičkog medijuma. Preispitujući prednosti grafičkih tehnika, ali i ustaljenih tradicionalnih shvatanja o pukom kvantitetu, izloženi radovi omogućavaju posmatraču da zaista doživi, sagleda i stvori neraskidiv odnos s njima.

- Ironija uređenog sveta koji se u svojim pravilima pretvara u sopstvenu suprotnost dalje me je nagnala na razmišljanje o sudbini pojedinca u svetu punom kontradiktornosti, čija je istina skrivena iza vela idealizovanih predstava - objašnjava Jovana Subašić. -  Kroz fiktivne urbane pejzaže,kao ogledala kulture i društva, nastojala sam da ispitam različita tumačenja suštine ljudskog bića,njegovog postojanja i delovanja , bilo kao pojedinca, ili kao dela grupe, kroz neprestanu težnju i žrtvu za dostizanje ideala slobode, odnosno duhovnog i fizičkog spokoja.

Njen kolega David Mlađović, ističe da je u srcu njegove prakse ideja konstruktivne kompozicije. Rastavljanje elemenata kompozicije na njihove pojedinačne delove omogućava mu da ih ponovo izgradi na način koji naglašava njihove inherentne kvalitete. Bilo da radi sa pronađenim objektima ili kreira sopstvene teksture, uvek traži načine da koristi ove elemente i da stvori osećaj ravnoteže i harmonije unutar kompozicije.

- Kroz upotrebu sito štampe na tekstilu i jedinstvenih svojstava vode kao motiva, želim da kreiram kompozicije koje slave lepotu i složenost sveta oko nas, a istovremeno podstiču gledaoce da razmotre sopstveni odnos prema okolini - navodi Milena Petrović. - Pored toga, posvećena sam promovisanju održivosti u svom radu korišćenjem ekološki prihvatljivih boja i minimiziranja otpada, jer verujem da umetnost može biti i lepa i društveno odgovorna.

 U svom radu , Tamara Agić, teži da se bavi osećajima nostalgije i kolektivnog i individualnog identiteta. Osećaj nostalije prati osećaj zbunjenosti usled velikog zasićenja različitim stavovima o našoj prošlosti , naročito skorašnjoj. S tim u vezi, ona ispituje sopstveni identitet u raznolikosti, često, dijametralno suprotnih informacija kojima je bila izložena tokom svog života. Kako ističe, počevši od prvih vizuelnih sećanja, motiv socijalističke arhitekture je duboko implementiran u njen umetnički senzibilitet i svest.



-  Istražujem interakciju između ritma i repeticije i kako se ovi elementi mogu koristiti za stvaranje osećaja kretanja i toka unutar kompozicije. - kaže Danilo Paunović. -  Zanima me i koncept instalacija specifičnih za lokaciju sa naglaskom na cikličnu prirodu vremena i važnost rutine u našem svakodnevnom životu. Stvarajući radove koji su posebno dizajnirani za određeni prostor, u mogućnosti sam da se bavim arhitekturom i okruženjem na značajniji način. Ovo mi omogućava da kreiram instalacije koje ne samo da odgovaraju fizičkim karakteristikama prostora, već i pozivaju gledaoca da razmotri sopstveni odnos prema prostoru i ritmovima svog okruženja.


 Izložbu možete posetiti do 18 marta 2023. godine. Radno vreme galerije je od ponedeljka do petka, od 12 do 20 časova i subotom, od 12 do 17 časova.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost

Dve zvezde – jedno spektakularno veče! Da zagreje i preokrene budućnost

Reflektori srpske prestonice sinoć su bili upereni u dve zvezde - legendarnog Zdravka Čolića i zaista jedinstvenu, potpuno novu zvezdu među uređajima za zagrevanje duvana - Ploom! U prepunoj hali 5 Beogradskog sajma, pred više od 1.500 ljudi i uz dobro poznate hitove kao što su "Ti si mi u krvi", "Čija je ono zvezda“ i "Tebe čuvam za kraj", JTI, prva i jedna od najvećih japanskih investicija i cigaretna kopanija broj jedan u Srbiji, lansirala je Ploom X Advanced - najsavremeniji uređaj za zagrevanje duvana sa inovativnom i jedinstvenom HeatFlow tehnologijom usavršenom u Japanu.

10. 05. 2024. u 16:45

Komentari (0)

ZAŠTO ROKFELEROVI FINANSIRAJU SAVU MANOJLOVIĆA: Fondacija koja promoviše interese Amerike plaća Kreni-promeni (VIDEO)