HIMNA NA POČETKU ŠKOLE, SVI UČENICI U KLUPAMA: Za oko 760.000 đaka osnovnih i srednjih škola u Srbiji sutra počinje nova školska godina

Lj. BEGENIŠIĆ

31. 08. 2022. u 11:30

Himnom "Bože pravde" sutra počinje nova školska godina koju će đaci u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji početi na uobičajen način.

ХИМНА НА ПОЧЕТКУ ШКОЛЕ, СВИ УЧЕНИЦИ У КЛУПАМА: За око 760.000 ђака основних и средњих школа у Србији сутра почиње нова школска година

Foto P. Milošević

To znači da će u klupe sesti oko 760.000 učenika, od čega 520.000 osnovaca i da će svi normalno ići na nastavu, odeljenja se neće deliti, a ni učenici ni nastavnici nisu u obavezi da nose maske. Prosvetne vlasti se nadaju da će cela ova školska godina proteći bez prekida koji su obeležili prethodne dve godine.

Da će škola početi uobičajeno, odlučio je još pre desetak dana Tim za škole koji je razmatrao epidemiološku situaciju i zaključio da nema prepreka da školska godina počne na vreme, kao i da oblik nastave bude neposredan, bez ograničenja broja učenika u odeljenjima.

- Sve je spremno i nova školska godina počinje sutra, a nastava će se odvijati neposredno u školi - kažu za "Novosti" u Ministarstvu prosvete.

- Tim za škole će kao i do sada pratiti aktuelnu epidemiološku situaciju i donositi odluke u skladu sa okolnostima.

Foto N. Živanović

Naši sagovornici ističu da procedura i dalje predviđa da ukoliko se tokom boravka u školi kod učenika pojave simptomi bolesti koji mogu ukazivati na kovid 19, škole obaveštavaju roditelje, a do njihovog dolaska, učenik se smešta u posebnu prostoriju, pod nadzorom nekog od zaposlenih u školi, i pritom i učenik i zaposleni treba da nose masku. Ukoliko se tokom boravka u školi kod zaposlenog pojave simptomi, zaposleni je dužan da odmah stavi masku i da napusti školu radi odlaska na pregled kod lekara.

Inače, preporuka Tima za škole je da se dosledno primenjuju propisane opšte mere i mere lične zaštite od infekcije. Posebno se preporučuje osetljivim osobama sa povećanim rizikom od težih formi bolesti primena zaštitne maske u situacijama masovnih okupljanja u zatvorenom prostoru bez mogućnosti održavanja rastojanja.

Foto N. Živanović

Nastava će početi uobičajeno i za decu u seoskim područjima koja pohađaju škole sa malim brojem đaka. Naime, u školama koje imaju manje od 15 đaka, trebalo je da se spoje stariji razredi što bi dovelo i do zatvaranja nekih obrazovnih ustanova. Od toga se, zasada odustalo, razredi su spojeni u samo 15 ustanova, a sve ostale radiće kao i prošle godine.

- Nema ukidanja škola, odeljenja niti radnih mesta. Škole su te koje imaju uvid i razmatraju najbolje opcije za svoju sredinu - poručio je ministar prosvete Branko Ružić.

- Od 110 zahteva koje su do sada škole uputile da ne bude spajanja, već su se školske uprave saglasile sa 102. Svakako nema ni govora o stotinama zatvorenih škola. Učenik će uvek biti interes broj jedan za nas.

Takođe, ministar je juče učenicima i zaposlenima u obrazovno-vaspitnim ustanovama poželeo srećan početak školske godine. On se posebno obratio deci koja polaze u prvi razred osnovne škole i naglasio da je 1. septembar jedan od najznačajnijih datuma u životu svakog učenika.

- Toga dana postajete školarci, steći ćete nova znanja, nove drugove i drugarice i biti ponos vašim učiteljima. Siguran sam da će vam učenje biti važno i zanimljivo i da ćete biti srećni kad god naučite nešto novo i vredno - poručio je Ružić u pismu.

Kada je reč o starijim đacima, ministar im je poručio da ne zaborave na važnost drugarstva, solidarnosti, tolerancije i razumevanja.

Foto D. Milovanović

On je ukazao da su prethodne godine bile pune izazova i da je bilo dosta novina koje su se odnosile na nove programe nastave i učenja, digitalizaciju nastave i udžbenika i druga didaktičko-metodička rešenja.

Kada je reč o školskom kalendaru, ove godine osnovci neće imati jesenji raspust. Tokom novembra sve đake osnovnih i srednjih škola očekuje produženi vikend, jer se praznuje 11. novembar koji "pada" u petak i spojiće se sa vikendom.

Razlika u odnosu na prošlu godinu je ta što će učenici imati slobodna tri dana, dok je prošle godine u tom periodu bio jesenji raspust od devet dana.

Prvo polugodište završava se u petak 30. decembra, nakon čega sledi zimski raspust koji će zvanično početi u ponedeljak 31. decembra i trajaće do petka 20. januara 2023.

Drugo polugodište đacima od prvog do osmog razreda počeće zvanično u ponedeljak 23. januara i završiće se u utorak 6. juna za osmake, dok će se niži razredi raspustiti 20. juna 2023. godine.

Drugo polugodište srednjoškolcima će početi ranije i to već u ponedeljak 16. januara. Za niže srednjoškolske razrede trajaće sve do utorka 20. juna, dok će se za učenike 4. razreda gimnazija završiti u utorak 23. maja, a za učenike trogodišnjeg ili 4. razreda četvorogodišnjeg obrazovanja stručnih škola u utorak 30. maja 2023.

Tokom drugog polugodišta osnovci će imati prolećni raspust od osam dana koji će početi u ponedeljak 10. aprila, a završiće se u utorak 18. aprila. Probni završni ispit za osmake iduće godine održaće se u petak 23. marta i u subotu 25. marta dok su konačni završni ispiti planirani za sredu 21. jun, četvrtak 22. jun i petak 23. jun 2023. godine.

Svečana dodela đačkih knjižica i svedočanstava održaće se tradicionalno na Vidovdan 28. juna 2023.

Istovremeno, školske ustanove se ubrzano spremaju, čiste, provetravaju, dezinfikuju, kako bi đaci sutra stigli na pripremljen teren.

- Raduje nas što će škola početi uobičajeno, već danas nas čeka prijem prvaka, a oni će sutra početi normalno da idu u školu - kaže nam Radoslava Mraović, direktorka beogradske OŠ "Radomir Putnik".

Ova obrazovna ustanova od ove godine ima bilingvalno odeljenje sedmog razreda gde đaci uče na francuskom i srpskom jeziku i u tome je prva škola u Beogradu. Direktorka kaže da je taj projekat podržala francuska ambasada, kao i Francuski institut, da je interesovanje dece bilo veliko, a u odeljenju ih ima 23.

A, ministar Branko Ružić svoj deci koja danas polaze u školu poručuje:

- Školski život je prava prilika da pokažemo da osim znanja imamo i ljudske vrline i vrednosti.

Priredba za prvačiće

Poseban dan danas je za đake prvake, kojih ima oko 65.000. Škole, u čast nove generacije učenika prvog razreda, a sa željom da im polazak u školu ostane u lepom sećanju, upriliče priredbu dobrodošlice. Priredba se organizuje ili 1. septembra ili dan uoči polaska u školu, a u njoj učestvuju njihovi stariji drugari. Tada se prvačići upoznaju sa učiteljima, obiđu školu i imaju svoj prvi školski čas.

I ekskurzije dozvoljene

Ove godine će se izvođenje izleta, ekskurzija, rekreativne nastave i drugih putovanja učenika i dece u predškolskim kolektivima obavljati normalno.

- Pre realizacije ekskurzije škole su u obavezi da prikupe izjave roditelja da deca nemaju, niti su imala u prethodnih sedam dana simptome infekcije, da nisu lečena u istom periodu od kovida 19 i da među članovima uže porodice nije bilo slučajeva kovida 19, kao i da obezbede zdravstveni nadzor lekara tokom putovanja dužeg od jednog dana, radi blagovremenog otkrivanja eventualnih simptoma i znakova infekcije - naveli su iz Ministarstva prosvete.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista