TEST REŠAVAJU ČETVRTACI I SEDMACI: Osnovce sutra u podne čeka provera znanja

Novosti online

14. 06. 2022. u 18:53

UČENIKE sedmog i četvrtog razreda sutra u podne neuobičajena provera znanja.

ТЕСТ РЕШАВАЈУ ЧЕТВРТАЦИ И СЕДМАЦИ: Основце сутра у подне чека провера знања

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

Ovo je prvi put da je za učenike ovih razreda organizovano testiranje koje izgleda kao mala matura za osmake, s tim što se neće bodovati, odnosno ocenjivati i uzlaziti im u završni prosek ocena.

O testiranju su obavešteni desetak dana pred testiranje. Test rade svi učenici, pa čak i oni koji su sutra negde po Srbiji na rekreativnoj nastavi. U slučaju da su u vreme predviđeno za testiranje četvrtaci na rekreativnoj nastavi, ispitni materijal biće dostavljen na lokaciji, na kojoj borave, a ako su osnovci baš sutra na ekskurziji ili izletu, radiće test prvog narednog dana.

Pet testova za sedmake, jedan objedinjeni za četvrtake

Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanje i vaspitanja (ZVKOV) je pripremio pet testova za sedmake iz istorije, geografije, biologije, fizike i hemije. Đaci su se već opredelili za jedan od tih testova, znači neće raditi kombinovani, gde su u okviru jednog testa pitanja iz pet predmeta, nego test s pitanjima iz jednog izabranog predmeta.

Za mlađe učenike, pojašnjava na osnovu uputstva nadležnih, pripremljen je test koji obuhvata zadatke iz tri predmeta: maternjeg jezika, matematike i prirode i društva, i to u dve grupe.

I četvrtaci i sedmaci imaće na raspolaganju sat i po vremena da reše pitanja.

- Svrha testova koje će rešavati učenici sedmog razreda jeste da steknu uvid u svoje znanje i strukturu mogućeg trećeg testa za završni ispit na kraju osmog razreda. Test koji će raditi četvrtaci doprineće unapređivanju samovrednovanja i spoljašnjeg vrednovanja rada ustanova, praćenja napredovanja učenika i izradi koncepta ocenjivanja koji postavlja učenje u centar evaluativnih aktivnosti nastavnika - objašnjeno je prosvetnim radnicima u dopisima koje su dobili od nadležnih.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dve zvezde – jedno spektakularno veče!  Da zagreje i preokrene budućnost