DA SVET BUDE LEPŠI: Iva Jovanović iz OŠ "1.300 kaplara" napisala knjigu pesama "Život je najveće čudo"

B. Borisavljević

03. 04. 2022. u 06:47

- IMA mnogo mladih talentovanih ljudi. Čekam da se oni pojave i da pokažemo šta znamo i umemo. Da se izborimo da svet bude lepše mesto. Da pokažemo da je sve moguće - poručuje Iva Jovanović, učenica osmog razreda OŠ "1.300 kaplara". Ona je, sa nepunih 15 godina, objavila knjigu pesama "Život je najveće čudo" i tako postala jedna od najmlađih pesnikinja u Srbiji.`

ДА СВЕТ БУДЕ ЛЕПШИ: Ива Јовановић из ОШ 1.300 каплара написала књигу песама Живот је највеће чудо

Iva Jovanović / Foto Z. Jovanović

Vedra i nasmejana, Iva širi pozitivnu energiju svuda oko sebe. Otkriva nam da se oduvek zanimala za umetnost, a pera se latila sasvim slučajno. Bilo je to u šestom razredu. Dok je slušašala muziku, rešila je da napiše pesmu "Sećanja". Prve stihove je najpre pokazala mami, koja se oduševila. Kao i baka koja, takođe, piše pesme. Bila je presrećna što će unuka ispuniti snove koje ona nije.

- Napisala sam 170 pesama - priča Iva. - Nisu sve za javnost, neke čuvam samo za sebe. Inspiriše me trenutak. Kao da mi neko šapuće. Same mi sinu reči, kad čujem neku rečenicu, gledam film... Recimo, reč možda mi daje beskrajnu maštu. Onda krenu ostale. Kao reka koja teče. Treba mi 15-ak minuta da napišem pesmu.

Poeziju piše olovkom, kaže ne voli ništa onlajn. Sve čuva u sveskama. Trudi se da uvek nađe vremena za pisanje. Omiljene su joj ljubavne, a u poslednje vreme i rodoljubive rime. Iva piše i eseje. Ali, misli da je još mlada za prozu. Obožava Andrića i kaže da joj je ukazao na mnoge znakove pored puta.

- Uglavnom, pišem o neostvarenim ljubavima, zato što to daje neku čar - smatra Iva. - Srećne ljubavi nemaju to. Primećujem kako mi se s godinama reči ulepšavaju, nisu kao kad sam bila mlađa. Tada su bile, nekako, nežne. Sada su jače, stilizovanije.

Najviše voli srpski jezik i književnost i planira da upiše gimnaziju. Zatim Filološki ili Učiteljski fakultet. Ima mlađeg brata koji je, kaže, preponosan na nju i svuda se hvali kako je njegova sestra napisala knjigu. Voli da čita Desanku Maksimović, Jovana Dučića, Vladislava Petkovića Disa.

Pored porodice, veliku podršku Ivi daje Dragana Rašuo, profesorka srpskog jezika, koja joj i pomogla da šira publika pročita njene stihove.

KONKURS "MALI PJER"

Iva se prvi put prijavila na takmičenje s pesmom "Kad zažmurim i kad zaspim". Njena najuspešnija pesma je "Život je najveće čudo", koja je posvećena stradanju đaka i osvojila je treće mesto u Spomen-parku "Kragujevački oktobar".

Pored pisanja, voli i da crta. Prošle godine je na opštinskom konkursu karikature "Mali Pjer" osvojila prvo mesto.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!