"DIPLOMA" I ZA ONE KOJI RADE: Škola "Drvoart" jedina u Srbiji verifikuje prethodno učenje za stolara

B. Borisavljević

01. 03. 2022. u 06:47

MEĐU mesarima, tesarima, pekarima, stolarima, zidarima, krojačima, kuvarima ima i onih koji godinama rade a da se nisu školovali za to zanimanje.

ДИПЛОМА  И ЗА ОНЕ КОЈИ РАДЕ: Школа Дрвоарт једина у Србији верификује претходно учење за столара

Foto A. Stevanović

Iako se kvalitet njihovog rada ne dovodi u pitanje, oni nemaju kvalifikacije ni "papire" koji bi im možda omogućili bolju zaradu i izbor poslodavca kod koga će da rade. Od proleća prošle godine, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dalo im je mogućnost priznavanja prethodnog učenja. Škola "Drvoart" je jedina obrazovna ustanova u Srbiji koja ima pravo da sprovodi PPU za kvalifikaciju stolar, a kandidati su već počeli da se javljaju. Za "diplomu" treba izdvojiti oko 43.000 dinara, a "školovanje" traje oko tri meseca.

Foto Ž. Knežević

Iako već decenijama obrazuje stolare, čiji kvalitet je prepoznat i na tržištu rada, škola je morala da prođe zahtevnu proceduru i ispuni brojne uslove kako bi dobila sertifikat (verifikaciju). Među "stavkama" su bile da ima odgovarajući prostor, mišljenje Saveta roditelja, Nastavničkog veća i odobrenje Školskog odbora. Bilo je potrebno osnovati poseban tim, osmisliti test za samoprocenu kandidata, pribaviti saglasnost privrednih subjekata da žele da učestvuju.

- Celokupnu dokumentaciju dostavljamo na tri adrese pre Ministarstva prosvete - kaže Zorica Đokić, direktorka škole.

- Odobrenje važi pet godina. I profesori moraju da steknu kompetencije za rad sa odraslima, a njihova obuka košta više nego sertifikovanje jednog stolara. Kandidat mora da pripremi portfolio u kom prilaže dokaze da ume da radi taj posao. To može biti snimak, neki rad, preporuka poslodavca, potvrda o završenom kursu. Posle 30 dana, mentor piše plan procene, ispit za svakog kandidata je individualan. Praktični rad je obavezan, a drugi deo ispita može biti test ili usmeni ispit.

Direktorka navodi da se polaže pred tročlanom komisijom, u kojoj je jedan predstavnik iz privrede. Sertifikat se dobija za celu kvalifikaciju, a uverenje samo za jednu oblast jer postoji stolar za pravljenje nameštaja, furničar..."Papiri" se odnose samo na stručne predmete za dati obrazovni profil, dok se u narednom periodu planira da budu obuhvaćeni i opšteobrazovni. Tako bi neko, praktično, dobio diplomu kao i da je završio školu.

Kandidati dobijaju sertifikovanu diplomu, Foto Ž. Knežević

ČAK 22 USTANOVE U PILOT-PROJEKTU

U PILOT-projektu verifikacije znanja učestvovaće 22 srednje stručne škole, a prvi kandidati biće odrasli koji su do sada bez sertifikata radili kao armirači, zidari, rukovaoci građevinskom mehanizacijom, tesari, pekari, mesari, kuvari, stolari i modni krojači.

Zanimanja je biralo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, jer praksa pokazuje da najveći broj nezaposlenih bez kvalifikacija ima ova radna iskustva, a na tržištu rada postoji potreba za kvalifikovanim kadrovima u ovim oblastima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NEMAČKA U ŠOKU ZBOG SOPSTVENE REPREZENTACIJE: Alo! Podržavate propagandu Vladimira Putina!