RADOJČIĆU "DESANKA MAKSIMOVIć": Svečanost u atrijumu Narodne biblioteke, uručena prestižna nagrada

M. N. M.

17. 05. 2021. u 19:54

PESNIK Saša Radojčić dobitnik je nagrade "Desanka Maksimović" za 2021. godinu, a priznanje koje dodeljuje zadužbina koja nosi ime slavne pesnikinje svečano mu je uručeno u Atrijumu Narodne biblioteke Srbije u Beogradu - umesto, tradicionalno, u Brankovini.

РАДОЈЧИЋУ ДЕСАНКА МАКСИМОВИћ: Свечаност у атријуму Народне библиотеке, уручена престижна награда

Foto: Privatna arhiva

Stručni žiri koji je radio u sastavu - Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović, predsednik, doneo je jednoglasnu odluku da se ova prestižna nagrada za ukupan doprinos srpskoj poeziji dodeli ovom pesniku, kritičaru, redovnom profesoru i prevodiocu, "koji je autentičnim pesničkim opusom uspešno sintetizovao filozofska znanja, sveopštu erudiciju i jednostavnost pesničkog izraza".

Smislom za najesencijalnije vrednosti, iskazane jednostavnim jezikom, prema obrazloženju, Radojčić se približava i važnim aspektima stvaranja Desanke Maksimović, i to najviše u delu njene refleksivne lirike.

- Jedna od najvažnijih karakteristika poezije koju je Desanka Maksimović pisala tokom svog veoma dugog i nesvakidašnje plodnog stvaralačkog veka jeste jednostavnost lirskog izraza. Njeni stihovi su prozračni i jasni, njen iskaz je određen i razgovetan, njena misao je celovita i svetla - stoji u besedi laureata koji postavlja sebi pitanje "Koliko je složeno pisati jednostavne pesme?", i navodi:

- Za Desanku Maksimović je to bilo nešto elementarno, životno, kao recimo disanje. Za nas današnje u pitanju je svesni gest, ili odluka. Ostaje mi samo da se nadam da sam, bar ponekad, bio u stanju da donesem takvu odluku i da sam pesnički disao, da su stihovi koje sam slao u svet, tu i tamo, bili na taj pravi način, jednostavni.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna