EKSKLUZIVNO - PRODUCENT DŽONATAN INGLIŠ: U Srbiji sam našao ono što je Holivud izgubio

Ana Popadić

11. 04. 2021. u 11:30

DOK se tokom protekle pandemijske godine većina svetskih produkcija jedva izborila da snimi jednu, i to uglavnom skraćenu sezonu svojih serija, reditelj i producent Džonatan Ingliš uspeo je da u Srbiji snimi čak dve, pune sezone serije "Predstraža" (The Outpost). Poslednju, četvrtu, završili su pre desetak dana.

ЕКСКЛУЗИВНО - ПРОДУЦЕНТ ЏОНАТАН ИНГЛИШ: У Србији сам  нашао оно што је Холивуд изгубио

Džonatan Ingliš / Foto N. Skenderija

- Snimanje treće sezone počeli smo poslednjeg dana januara 2020. i baš kao i mnogi drugi strepeli smo od vesti o kovidu koje su se širile. Na "baksuzan" petak, 13. mart, morali smo da prekinemo snimanje, i odmah sutradan, čim je najavljeno totalno zatvaranje granica, uspeli da celokupnu međunarodnu ekipu smestimo u avione i vratimo kućama - priseća se, za "Novosti", Džonatan Ingliš.

OVAJ britansko-američki reditelj i producent, koji poslednjih godina živi u Beogradu, kaže nam, da je kao i mnogi drugi mislio da će pauza zbog korone potrajati nedelju, dve, ali...

- Snimanje smo nastavili 3. juna i mislim da smo bili prva međunarodna ekipa u celoj Evropi koja se vratila na set. Sve je bilo kako smo ostavili, kao da je stalo vreme, ali je realnost bila potpuno drugačija. S maskama, rukavicama, poštujući fizičku distancu, merenje temperature, testiranje ekipe... Bilo je teško, ali smo uspeli da u avgustu završimo treću sezonu.

A onda su dobili lepe vesti od američke televizije CW i TV kuće NBC koji su im naručili - četvrtu sezonu!

NOVI PLANOVI

INGLIŠ kaže da ovih dana očekuju potvrdu datuma emitovanja četvrte sezone "Predstraža", a da će to verovatno biti na jesen. Kako kaže, postoje neke najave da će im televizija naručiti i petu sezonu, ali to se nikad ne zna unapred.

- U koprodukciji naše kuće Balcanic Media uskoro počinje snimanje jednog američkog filma, a planiramo da pokrenemo i jedan TV šou. Hoćemo da razvijamo sopstvene projekte, zasnovane na slovenskoj kulturi i mitologiji, da ne budemo samo servis koji dovodi strane produkcije u zemlju - objašnjava Ingliš.

- Imali smo samo dve nedelje pauze za odmor i u septembru počeli snimanje. Uz neke kraće predahe radili smo sve do pre desetak dana.

AMERIČKA i svetska publika kroz seriju "Predstraža" već je "dobro upoznala" Kalemegdansku tvrđavu i neke druge lokalitete koji su poslužili kao kulise za ovu fantastičnu avanturu, a u četvrtoj sezoni biće ih još.

 

Džonatan Ingliš / Foto N. Skenderija

- Do sada smo snimali na lokalitetima Vratnjanskih kapija, u istočnoj Srbiji, gde postoje fantastični kameni lukovi, potom na Kosmaju, u Smederevskoj tvrđavi, Petničkoj pećini, na Fruškoj gori... Bili smo kao pravi putujući cirkus, jer je ekipa brojala gotovo dvesta ljudi, plus pedesetak statista koje smo angažovali na lokalitetima. Sa svakom sezonom čini mi se da serija postaje bolja, bogatija, produkcijski kvalitetnija, rediteljski, scenaristički, glumački i tehnički naprednija.

Ingliš koristi svaku priliku da u razgovoru pohvali svoje srpske kolege i saradnike, sa kojim od 2017. radi na ovom projektu, ali i Srbiju kao zemlju koja ga je ugostila i primila. Ovde je i pronašao ljubav, njegova supruga Ivana Vasić Ingliš je poznati kostimograf, a tri sezone potpisuje kostime za "Predstražu" i sa suprugom vodi produkcijsku kuću Balcanic Media.

- Serija se snima u Srbiji, na lokalitetima i u PFI studijima, najveći deo ekipe je odavde, uključujući i reditelja Milana Todorovića i Igora Šuntera, koji je takođe radio kao direktor fotografije na trećoj sezoni. Ovde se montira, radi postprodukcija. Veoma sam ponosan što jedan američki kanal prikazuje seriju koja je od početka do kraja producirana u Srbiji - iskren je Ingliš.

PRVI put je u Srbiju došao 2012. kada je snimao drugi deo filma Iron Clad ("Templari: Bitka za krv"). Kaže da mu je to, bez premca, bilo najbolje profesionalno iskustvo u životu.

- To je, uglavnom, zbog vrhunskih profesionalaca iz ove zemlje, sa većinom smo nastavili saradnju i u seriji. Generalno, ljudi u Srbiji su odgovorni prema poslu, ali i izuzetno prijateljski raspoloženi. To je jedan od razloga što sam zavoleo ovu zemlju, posle sam upoznao svoju suprugu Ivanu, a preko nje mnogo divnih umetnika, glumaca, kreativnih ljudi... Takav duh retko gde postoji, i London i Evropa su postali previše komercijalni. Zaista iskreno mogu da kažem da nemam nijedno ružno iskustvo - kaže reditelj i nabraja da kao "pravi Srbin" obožava kajmak i Šumadiju, "posebno deo oko Rudnika".

U Beograd je došao iz Holivuda (Los Anđelesa), gde je živeo 12 godina, na nagovor najboljeg prijatelja, direktora fotografije Zorana Popovića.

- Rekao mi je: "Ako ikada budeš snimao nastavak 'Templara' treba da odeš u Srbiju". Pokazao mi je slike Golubačke tvrđave i bio sam oduševljen. Došli smo zajedno, pogledali lokacije i odlučili da ovde snimimo nastavak. Kada sam 2017. rekao da trajno ostajem u Srbiji nije mogao da veruje i pitao me "da li sam lud". Ivana je mislila da ću se predomisliti posle godinu dana, ali evo me, još sam tu - smeje se Ingliš.

POTOM, ozbiljnim tonom, dodaje da su jedan od najvažnijih profesionalnih razloga zašto snima i producira u Srbiji filmski podsticaji koje naša zemlja dodeljuje.

- Otkako su uvedeni potpuno su promenili "igru", Srbija je postala ozbiljna filmska destinacija na evropskoj, ali i na svetskoj sceni. Jer, pročulo se da ovde postoje vrhunski filmski profesionalci, odlični filmski studiji u okviru PFI kompleksa, takođe neverovatna podrška Vlade Srbije, grada Beograda i Srpske filmske asocijacije (Film in Serbia). Iskreno, toliki nivo podrške za razvoj filmske industrije nije dostupan u većini zemalja u kojima sam radio. Ipak, najveću prednost na filmskom tržištu su doneli podsticaji Vlade Srbije - zaključuje Džonatan Ingliš.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

HITNA RAFINA KONFERENCIJA ZA ŠTAMPU: Rafael Nadal saopštio veliku vest