VERNI DUČIĆU I PESMI: Kulturna manifestacija u Trebinju organizovana onlajn

D. CURAĆ

08. 04. 2021. u 10:23

TRADICIONALNA kulturna manifestacija "Dučićev dan", posvećena velikom srpskom pesniku Jovanu Dučiću, zbog epidemiološke situacije organizovana je posredstvom Zoom platforme, a naučni skup koji organizuje Grad Trebinje sa Institutom za književnost i umetnost iz Beograda bio je posvećen "Poetici i poeziji Miroslava Maksimovića".

ВЕРНИ ДУЧИЋУ И ПЕСМИ: Културна манифестација у Требињу организована онлајн

Foto Grad Trebinje

Posredstvom virtuelne platforme učestvovalo je tridesetak naučnih radnika iz Srbije, Crne Gore i dijaspore, a pesnik Miroslav Maksimović poručio je na otvaranju da je projekat poetičkih istraživanja izuzetno dragocen za srpsku poeziju i da je Trebinje postalo glavni grad srpske poezije.

Izložba

U OKVIRU "Dučićevog dana" u Muzeju Hercegovine priređenaje izložba o Matiji Banu "Pisma sa Banovca", Etnografskog muzeja iz Beograda i Arhiva Srbije. Izložba će biti u onlajn formatu.

- Posebno smo radosni što je ovogodišnji naučni skup posvećen pesniku Miroslavu Maksimoviću, laureatu "Dučićeve nagrade", velikom pesniku koji je bio čest i drag gost na "Dučićevim večerima poezije" i koji je s posebnim ushićenjem u Trebinju govorio i svoje i Dučićeve stihove. Reč je o pesniku čije se delo, ovde podno Leotara, na svojevrstan način, dotaklo sa Dučićevim, i delo koje je, već je izvesno, osuđeno na trajanje - istakao je gradonačelnik TrebinjaMirko Ćurić.

Pomen Hercegovačka Gračanica, Foto Grad Trebinje

Manifestacija, koja se tradicionalno održava na praznik Blagovesti, kada je Jovan Dučić preminuo, počela je svetom liturgijom i pomenom pesniku u Hercegovačkoj Gračanici, nakon čega je položeno cveće na Dučićev grob i spomenik pesniku ispred gradskog parka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)