PRIČA O HEROJU BERIĆU: U Belegišu počelo snimanje filma "Drava se ne predaje"

"Drava se ne predaje"

03. 04. 2021. u 09:34

U SREMSKOM mestu Belegiš počelo je snimanje filma "Drava se ne predaje" reditelja Nikole Lorencina, baziranog na događaju iz istorijata rečne flotile u Drugom svetskom ratu.

ПРИЧА О ХЕРОЈУ БЕРИЋУ: У Белегишу почело снимање филма Драва се не предаје

Foto Pokrajinska vlada

Film po scenariju Dragana Spasojevića, u kojem glavnu ulogu tumače Lazar Đukić i Marija Bergam, govori o posadi kraljevskog ratnog broda "Drava", koja je stradala u Aprilskom ratu 1941. godine pod komandom hrabrog Aleksandra Berića.

- Poručnik Berić trajno je obeležio herojstvo svoje posade i naše vojske pokazavši svojom žrtvom ljubav prema otadžbini - rekao je predsednik pokrajinske vlade Igor Mirović koji je juče posetio filmsku ekipu.

Mirović je istakao da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava filmove koji se pre svega odnose na našu istoriju i tradiciju.

- Svojim hrabrim delom položivši svoj život, Berić je zadužio naš narod. NJegov čin živi i danas, a mi želimo ovim filmom da podsetimo na našeg velikog heroja i njegovu ličnu žrtvu - kazao je reditelj Lorencin.

Poručnik Berić komandovao je u Aprilskom ratu 1941. brodom "Drava" i za šest dana uspeo je da nanese velike gubitke nacistima. Položio je svoj život 12. aprila ne želeći da se preda okupatoru zajedno sa svojom posadom.

Snimanje filma inicirala je Komanda rečne flotile, uz podršku FCS i Pokrajinske vlade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)