BESKRAJNO DUHOVIT: Kolege i prijatelji opraštaju se od legendarnog Vlaste Velisavljevića

V. V. S. - G. K.

26. 03. 2021. u 08:15

MNOGOBROJNE poruke i izjave kolega, prijatelja i poštovalaca, povodom tužne vesti o odlasku legendarnog srpskog glumca Vlaste Velisavljevića (1926-2021), samo su potvrdile koliko je on bio omiljen, koliko su se cenila njegova životna načela, njegov nepresušni optimizam, mladalački duh i glumačka dostignuća.

БЕСКРАЈНО ДУХОВИТ: Колеге и пријатељи опраштају се од легендарног Власте Велисављевића

Foto D. Cvetanović

Milan Caci Mihailović u svom "Uspomenaru" zabeležio je neke anegdote čiji je glavni junak bio uvek duhoviti Vlasta. Jedna od njih stala je u priču koju je Caci i nazvao "Vlasta", a dešavala se u maju 2009, pred probu predstave "Proslava", u praznom bifeu Ateljea 212:

Milan Caci Mihailović, Foto K. Mihajlović

- Priča mi Vlasta Velisavljević o svojim studentskim danima, o vremenu kada je igrao u Akademskom pozorištu, o svojoj klasi. Kaže mi tada on: "Malo je živih"... Pomenu glumca Antonija Pejića Dimbu, koga pamte retki osamdesetogodišnjaci. Igrali su u "Pop Ćiri i Pop Spiri", u režiji Mite Đurkovića. Pitam ga: "Vlasto, koga ste igrali u predstavi?" A on mi odgovara: "Ja ne znam koji sam ja bio, ali on je bio onaj drugi!" E to je bio Vlasta.

Uvek duhovit. Sećam se da smo nas dvojica uvek prvi, kao stara garda dolazili pred predstavu, dok su mladi stizali u poslednjem trenutku - kaže, za "Novosti", Mihailović.

SAHRANA U SUBOTU

GLUMAC Vlasta Velisavljević (1926-2021) biće sahranjen u subotu 27. marta u 15 sati, u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, saopštilo je juče Jugoslovensko dramsko pozorište. Opelo će početi u 14.30 u kapeli broj 2. Komemoracija će biti održana u petak 2. aprila u 12 sati u Jugoslovenskom dramskom pozorištu.

Druga priča je iz 2007. godine, sa Festivala domaćeg igranog filma u Nišu:

- Sunčano prepodne ispred hotela "Albatros", za stolom su Josif Tatić, Jovica Pavić, Slobodan Vukšić, Caci Mihailović i Vlasta Velisavljević. Za Beograd kolima kreću Neda Arnerić, Tanja Bošković, Danica Maksimović i Petar Kralj. Žure, pozdravljamo se, mašu nam, ulaze u kola i odlaze. "Odoše 'tripice' i Pera Kralj, mašući im reče Vlasta Velisavljević.

Foto N. Živanović

Poznato je i koliko je iskreno voleo sport, naročito košarku, priča, za naš list, Dragan Kapičić.

Dragan Kapičić, Foto N. Paraušić

- Košarka mu je po nekoj logici bila bliska. I dolazio je uvek na utakmice, i kad je Zvezda igrala loše i bila u krizi i kada je osvajala trofeje. Bio je jedinstven čovek, a košarka je upravo svim tim velikim ljudima koji su bili njeni zaljubljenici, svojim uspesima svu tu ljubav i vratila. Bilo je mnogo velikih ljudi koji su voleli košarku, ali je mali broj onih koji su to činili poput Vlaste. U taj koš bih stavio i Ivu Andrića - kaže Kapičić i dodaje:

- Sreli smo se skoro u prolazu i u razgovoru nije mogao da izbegne, a da ne priča o Zvezdinoj sezoni, kako ide i da li je moglo nešto bolji da se uradi...

Posebna ličnost, kakav je i taj sport - dve veličine koje se zauvek moraju držati zajedno, jer jedna drugu nadopunjuju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PREMA FROJDU: Pet stvari koje mentalno jake osobe nikada NE rade