"BELI JELEN" U NOVOM RUHU: Izložba ilustracija Ane Grigorjev u "Srećnoj galeriji"

Marina Mirković

02. 03. 2021. u 12:21

U AMBIJENTU izložbe 3D ilustracija Ane Grigorjev, otvorene do 8. marta u "Srećnoj galeriji" SKC, izdavačka kuća "Čarobna knjiga" upriličila je i predstavljanje nedavno objavljene knjige "Beli jelen" koju je Ana ilustrovala.

БЕЛИ ЈЕЛЕН  У НОВОМ РУХУ: Изложба илустрација Ане Григорјев  у Срећној галерији

Foto Privatna arhiva

Ana Grigorjev je diplomirala na slikarskom odseku FLU Beograd, i do sad je ilustrovala preko 200 visokotiražnih knjiga za decu, oko 50 slikovnica i 20 udžbenika za domaće i strane izdavačke kuće. Neke od knjiga koje je ilustrovala su prodate i prevedene u više od 20 zemalja sveta i postigle su veliku popularnost. Od 2003. godine je redovni član ULUPUDS, ovenčana je brojnim priznanjima i izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi ilustracija u Srbiji i inostranstvu.

Foto Privatna arhiva

Ova izložba predstavlja mali iskorak i u sagledavanju i u samom stvaranju ilustracije kao likovne forme, jer postavku čine i 3D objekti rađeni kao ilustracije na pojedine teme iz literature za decu, pored njenih najnovijih ostvarenja predstavljenih u formi digitalnog printa, od kojih je mnoge autorka ručno dorađivala i dopunjavala dajući im, u najbukvalnijem smislu reči - na dubini. Izložba se može pogledati i u virtuelnoj formi na http://www.facebook.com/comicsfest i preko www.skc.rs.

Foto Privatna arhiva

Ovo je treća samostalna izložba ove autorke u "Srećnoj galeriji" SKC, a kako su "Zaboravljene priče" koje je više od deset godina ilustrovala, u skladu sa imenom izdavača, preimenovane u "Čarobne priče" - Ana obećava da će se potruditi da opravda ime edicije i unese još više čarolije u svoje već čarobne crteže.

Grigorjeva je do sada ilustrovala brojne knjige, među kojima i su i "Knjiga za svaku devojčicu" i "Knjiga za svakog dečaka", "Konjić Grbonjić", "Zlatni ključić", "Ana i Luka upoznaju Srbiju", "Snežna kraljica", "Krcko Oraščić", "Čarobnjak iz Oza", "Princeza u magarećoj koži", "Palčica", "Maša i medved", "Kralj žabac"... "Beli jelen" adaptacija je čuvene bajke hrvatskog pisca Vladimira Nazora - u novom izdanju "Čarobne", fantastično ilustrovana knjiga o malenoj i krhkoj devojčici bez oca i majke, guščarici Anki, koja je svakog dana izvodila na pašu gospodareve guske. Nakon što od lovaca spase košutu, ostaje s njom u šumi. Razume jezik šumskih životinja i odrasta među njima. Ipak, kad god može, pomaže ljudima i postaje dobri šumski duh. Veliko slavlje zavladalo je šumi kad se u košutinom logu rodilo belo jelenče. Najsrećnija je Anka, koju zbog njene divne zlatne kose sada zovu zlatokosa. Beli jelen postaće njen nerazdvojni prijatelj sve do trenutka kada ona napusti šumu i vrati se ljudima kao vranjska kneginjica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)