NAJVREDNIJI BIJELIĆ: Najavljena jubilarna šezdeseta aukcija i izložba umetničkih slika i antikviteta kuće "Madl art"

M. A. K.

24. 02. 2021. u 13:53

DVE decenije, od kada postoji naša prva aukcijska kuća "Madl art", na aukcijama i izložbama koje su im prethodile, publici su predstavili više od 9.000 umetničkih dela.

НАЈВРЕДНИЈИ БИЈЕЛИЋ: Најављена јубиларна шездесета аукција и изложба уметничких слика и антиквитета куће Мадл арт

Foto privatna arhiva

A danas će, u palati "Cepter", u beogradskoj Ulici kralja Petra 32, otvoriti još jednu postavku sa 139 eksponata koji će se naći na jubilarnoj 60. aukciji slika i antikviteta, zakazanoj za istom mestu, u nedelju u 18 časova.

Direkor "Madl arta" Dejan Popović kaže da su umetnine za koje će se nadmetati kolekcionari, najvećim delom iz privatnih zbirki, a za mnoge od njih vlada veliko intereovanje i pre nego što će pasti "prvi čekić".

Nikola Bašević, "Motiv sa Neretve", Foto privatna arhiva

- Kolekcionari se raspituju za ulje na platnu Voja Stanića iz 1963. godine, kao i za platno velikih dimenzija Olje Ivanjicki "Jedan od dolazaka predskazivača", "Kukuruze" Mila Milunovića, "Motiv sa Save" predratne umetnice Natalije Cvetković, kao i reljef u bronzi "Blagovesti" Ivana Meštrovića, koji je kod sadašnjih vlasnika dospeo direktno iz porodice slavnog vajara.

PORTERETI VELIKANA

NA aukciji će se naći i tri portreta naših velikana - Jovana Bijelića, Uroša Predića i Milana Kašanina, koje su uradili drugi umetnici. Bjelića je naslikao Nikola Graovac, a ovo ulje na platnu porocenjeno je na 1.800 evra. Predićev portet u olovci, koji je nacrtao Luka Mladenović, ima početnu cenu od 150 evra, a ulje na platnu "Skica za portret Milana Kašanina" Milivoja Uzelca - 2.700 evra.

Dela koja Popović pominje su i među onima sa najvećom početnom cenom: Meštrović - 4.800 evra, Cvetkovićeva 2.900, Milunović - 2.500, Ivanjicka - 4.900 i Stanić - 5.000. Ipak, u utakmicu će sa najvećom početnom cifrom ući "Mrtva priroda" Jovana Bijelića. Ovo delo koje je navedeno pod brojem 519 u monografiji "Život i djelo" Smaila Tihića, 1972. godine, procenjeno je na 18.500 evra. Dobru startnu poziciju, sa 6.500 evra, ima i "Motiv sa Neretve" Nikole Baševića, koji je reprodukovan i na koricama kataloga ove aukcije.

Jovan Bijelić, "Mrtva priroda", Foto privatna arhiva

Veliko Barberijanovo platno "Isterivanje đavola", reprodukovano u monografiji Muzeja naivne i marginalne umetnosti, ponuđeno je po ceni od 4.800 evra, dok je početna cena "Pojila" Peđe Milosavljevića 3.950. Modernista Veljko Stanojević zastupljen je sa čak četiri rada, dva ulja i dva akvarela, do kojih je na najvišu cenu procenjeno "Voće i povrće na stolu sa pticom" - 2.500 evra. Slika "Mrtva priroda sa cvećem" Zore Petrović, aukciju će otpočeti sa cenom od 3.800, a sa 2.900 evra - "Svetionik" Milovana Vidaka. Od vajarskih dela ponuđen je "Bizon" Matije Vukovića (1.000 evra) i mali bronzani portret Karađorđa (visine 17 centimenatara) iz 1904. godine, rad Petra Ubavkića (25 evra).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo