SIMBOL NAŠE PISMENOSTI: Izložba u Kikindi povodom međunarodnog dana maternjeg jezika

R. Šegrt

24. 02. 2021. u 11:55

OBELEŽAVAJUĆI Međunarodni dan maternjeg jezika, Kulturni centar "Kikinda" organizovao je jedinstvenu i vrednu izložbu "Božansko nadahnuće - Miroslavljevo jevanđelje", na kojoj je prikazan zlatni faksimil najvrednije knjige pisane na ćirilici.

СИМБОЛ НАШЕ ПИСМЕНОСТИ: Изложба у Кикинди поводом међународног дана матерњег језика

Foto R. Šegrt

Najznačajniji i najstariji ćirilički spomenik slovenske pismenosti građani će moći da vide, ali i dodirnu i pregledaju, do 26. februara, u galeriji ove ustanove.

Zlatni faksimil smatra se najboljom kopijom originala ovog jevanđelja, knjiga ima 360 stranica koje su identične originalima, korice su drvene daske presvučene kožom u koje je utisnuto 300 pečata. Prvi primerak zlatnog faksimila ukoričen je na Vidovdan 2019. godine. Odštampano je ukupno 299 primeraka, a poslednji, 300, biće ukoričen 2035. godine, jer je potrebno 15 radnih dana za jedan primerak.

- U pogledu štampe, poveza i pratećih knjiga, ali i analize jedinstvenih ukrasa, ovo je trenutno najbolji faksimil na svetu. Prvi put su izloženi likovni ukrasi jevanđelja i po tome je ono jedinstveno u istoriji svetske kulture i nalazi se pod zaštitom Uneska - rekao je Veljko Topalović, član tima priređivača zlatnog faksimila.

Da u Kikindi vlada veliko interesovanje za ovu knjigu, svedoči Marko Markovljev, urednik u Kulturnom centru, presudno zaslužan za organizaciju izložbe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024