SNAŽNA SLIKA IDENTITETA: Novo izdanje "Puta srpske književnosti" Jovana Deretića

D. Bt.

19. 02. 2021. u 10:36

POSLE duže pauze iz epidemioloških razloga, u SKZ su juče nastavljena predstavljanja novih knjiga. Govorilo se o kapitalnom delu "Put srpske književnosti" Jovana Deretića, čije je prvo izdanje Zadruga objavila pre četvrt veka.

СНАЖНА СЛИКА ИДЕНТИТЕТА:  Ново издање Пута српске књижевности Јована Деретића

Foto Z. Pavlović

- Novom naraštaju čitalaca data je prilika da se upozna sa još jednom stranom književno - istorijskih razmišljanja velikog istoričara književnosti - rekao je profesor Nenad Nikolić.

- Deretić od 2002. nije više fizički sa nama, ali se njegova knjiga preštampava i uvodeći đake u našu literaturu - stoji u temelju razumevanja srpske književnosti. "Put" čitaoca lako vodi kroz složena pitanja o granicama srpske književnosti, odnosu stare, narodne i nove književnosti, statusu dubrovačke tradicije. Određujući je kao graničnu, u okviru srpske književnosti, a središnu za hrvatsku književost, Deretić je dao, do sada, najuravnoteženiji opis dubrovačke književnosti.

Foto Promo

Nastajući u teškim godinama srpskog naroda, tokom ratnih devedesetih, knjiga profesora Deretića bila je mnogo više od naučne studije velikog znalca naše književne istorije - ona je bila snažan, neporeciv dokaz duboke ukorenjenosti i snažne samosvesti našeg naroda u kulturnoj istoriji Evrope i sveta, istakao je, za "Novosti", Duško Babić, upravnik SKZ.

- Napisana razumljivim stilom i čistim jezikom, usredsređena na suštinska pitanja razvojnog toka naše književnosti od Svetog Save do danas, ova knjiga je postala nezaobilazno štivo savremenih proučavanja identitetskih posebnosti srpske književnosti i kulture, ali i prijemčivo i poučno štivo za široku čitalačku publiku - zaključio je Babić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SESTRA UBIJENOG DALIBORA NAPISALA PESMU BRATU: Proklinjem mu ruku iz koje je svaki metak ispalio (VIDEO)