REAGOVANJE - Dragan Mraović: Basara je umišljena veličina!

Dragan Mraović

03. 02. 2021. u 09:28

Povodom kolumne Svetislava Basare, u kojoj dobitnik "Ninove" nagrade napada UKS, reagovao je član ovog udruženja Dragan Mraović:

РЕАГОВАЊЕ - Драган Мраовић: Басара је умишљена величина!

Foto Arhiva

- Oglasio se Svetislav Basara očigledno pogođen u svoju sujetu saopštenjem UKS.

Predstavio se kao član Društva književnika Srbije koje ne postoji, pa ne znam čiji je, ali nije član UKS ne zato što ga je napustio, kako to teatralno tvrdi, jer je poznata procedura kojom se to radi. Nema nijednog takvog dokumenta u UKS. On nije naš član, jer ne plaća članarinu, pa je izbrisan iz evidencije.

Njegov stav da "ukoliko se (mrtva ili živa) N. N osoba uvede u roman" postaje književni lik se može prihvatiti, samo do mere da je i u romanu to N. N. osoba. Desanka Maksimović nije u njegovoj brošuri N. N. osoba. Tog trenutka delo prelazi u dokumentarnost, a ona zahteva činjeničnu istinu, sa pravom pisca da tu istinu tumači. Ali i tada činjenice moraju biti tačne. Basara je izmislio priču o Desanki i o Valjevu. Dakle gradi roman na laži, a kada je temelj loš takva građevina se ruši!

Foto Privatna arhiva

Vidim da ga je pogodio termin "teofilizacija Srbije" koji sam ja osmislio.

Ne služi na čast Basari, kao potencijalno solidnom piscu, da mu nagradu daje neko ko ne samo da nema reference da bude autoritet i za njega, već je daleko ispod njegovog nivoa.

Nisu Basari neophodne nagrade da bi se znalo ko je, osim ako ga nije opčinila neka šaka sitniša.

Ne mogu da verujem da je Basara neko ko ima takvu manu, iako i on mora imati mane, jer svi imamo neke mane, recimo i tu da trpimo njegovo beščašće.

Uprkos svemu, kažem i ja da je Basara pisac, ali ne preterujmo sa tim ocenama, jer u odnosu na neke članove UKS, velike žive pisce, čija imena ne pominjem da ne bih dao šlagvort Svetislavovom prostakluku u kom bi i njih blatio, on je zaista samo umišljena veličina.

Njegova "dojava" o povezanosti "Večernjih novosti" sa UKS pokazuje da je pogođen u dno svog dna.

Foto V. Danilov

I kažem najdobronamernije Svetislavu da njegove vulgarnosti "no basaran", jer čitalačka publika Srbije je iznad teofilizacije i homokretenizacije naše kulture. Parafraziraću mu pesmu jednog od onih pisaca iz UKS koji još uvek nešto znači u Srbiji i svetu, iako on tvrdi da ih nema u našem udruženju: "Basara gorko plače, jer vređaju njegovo aždajče.

Rekli mu da je ružno, pa Svetislavu došlo tužno. Neka je i 'no basaran', neka je i teofilče slepo, ono je Basari lepo" - poručio je Mraović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!