PONOVO RADI SALON MSU: Slike sveta koji je iznenada stao

M.A.K.

02. 02. 2021. u 16:08

POSLE višemesečne pauze zbog renoviranja Salona Muzeja savremene umetnosti u Pariskoj ulici (sređeni su zidovi i pod galerije), izlagački program se nastavlja samostalnom izložbom slika Ljiljane Šunjevarić pod nazivom "Stanice", koja će biti otvorena u petak, 5. februara, od 18 do 20 časova.

ПОНОВО РАДИ САЛОН МСУ: Слике света који је изненада стао

MSU Bojana Janjić

Kustos postavke koja će trajati do 8.marta je Una Popović. Novu seriju radova Ljiljane Šunjevarić (1979), vizuelne umetnice iz Beograda, rođene u Užicu, čini sedam slika velikog formata, među kojima su i dva diptiha.

Dela prikazuju monumentalne holove različitih međunarodnih aerodroma, prostrani enterijer železničke stanice i naizgled napušteni tržni centar ili hipermarket, feribot koji prevozi putnike, kao i unutrašnjost prostranog i naizgled nedovršenog hrama. Na slikama ti enterijeri izgledaju kao pusti i ispražnjeni prostori.

Prema rečima umetnice, "Stanice" na njenim slikama ne predstavljaju samo simbole kretanja već i mesta neizvesnih zaustavljanja, administrativnih zabrana i gotovo beskrajnih, onespokojavajućih čekanja.

Iako promišljan i planiran pre pandemije korona virusa, ovaj ciklus dobio je povećanu aktuelnost, postao aluzija na svet koji se iznenada zaustavio. Autorke pratećeg teksta izložbe su Simona Ognjanović i Una Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!