SARAMAGOV "PRIRUČNIK O SLIKANJU I PISANJU": Uzbudljiv i satiričan roman preispituje funkciju umetnosti i književnosti

D. B. M.

01. 02. 2021. u 16:27

ROMANOM "Priručnik o slikanju i pisanju", napisanim u svojoj 55. godini, nobelovac Žoze Saramago otpočeo je jedinstven romansijerski pohod koji će trajati sledećih tridesetak godina i dati 15 romana.

САРАМАГОВ ПРИРУЧНИК О СЛИКАЊУ И ПИСАЊУ: Узбудљив и сатиричан роман преиспитује функцију уметности и књижевности

Laguna

Radnja romana je smeštena u poslednju godinu Salazarove diktature u Portugaliji. Slikara H. unajmio je bogati klijent da naslika porodični portret. Dok slika ulepšan portret, on razmišlja o svetu opsednutom statusom i bogatstvom, a u tajnosti radi drugi, pravi portret, na kojem ne skriva mane modela.

Laguna

Tekst potpisa


Istovremeno u svojim vežbama autobiografije ispituje sopstvena umetnička ograničenja, istražuje smisao i ulogu umetnosti i književnosti, mesto kritičara i uticaje koji oblikuju zapadnu kulturu. Po obilasku Italije tragovima renesansnih majstora uspostavlja svoja prava umetnička i etička merila i postiže unutarnju slobodu, ali po povratku u Portugaliju upliće se, s jedne strane, u vrtlog straha i nepoverenja prema režimu kad tajna policija uhapsi njegovog prijatelja i, s druge, u strastvenu ljubavnu vezu...
Uzbudljiv i satiričan roman preispituje funkciju umetnosti i književnosti, kao i ulogu kritičara i korene koji formiraju zapadnu kulturu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024