CENZURA SA DUBOKIM KORENIMA: Dejanu Vukićeviću uručena nagrada "Dejan Medaković" za delo NON IMPRIMATUR

J. SIMIĆ

20. 01. 2021. u 23:39

CENZURA je fenomen koji prati čovečanstvo od njegovog nastanka, traje sve vreme njegovog postojanja, a ima svojstvo transformacije, mimikrije i prilagođavanja.

ЦЕНЗУРА СА ДУБОКИМ КОРЕНИМА: Дејану Вукићевићу уручена награда Дејан Медаковић за дело NON IMPRIMATUR

Foto N. Karlić

Dakle, može se reći da je cenzura univerzalna. Borba protiv nje traje koliko i ona sama, a bojim se da će trajati i dalje, duboko u budućnosti.

Ovakvo viđenje cenzure Dejan Vukićević opisao je u svojoj knjizi "NON IMPRIMATUR ili cenzura u bibliotekarstvu i izdavaštvu", nagrađenom prestižnim priznanjem "Dejan Medaković", koje su u znak sećanja na barokno svestranog autora i akademika 2008. godine ustanovili IK "Prometej" i njen vlasnik Zoran Kolundžija.

Foto N. Karlić

Na svečanosti uručenja ovog prestižnog priznanja u Gradskoj kući u Novom Sadu, iz istorijata cenzure, koji se u njegovoj knjizi proteže na 20 poglavlja, Vukićević je kao jedan od najdrastičnijih primera izdvojio slučaj pape Pija Drugog. Poglavar Rimokatoličke crkve, naime, u mladosti je objavio ljubavni roman, a kada je postao prvi čovek Vatikana, sam je zabranio svoje delo.

VOJVODI MIŠIĆU U ČAST

MADA je pandemija virusa korona Jelena Radomirović Marinković, predsednica Skupštine Grada Novog Sada, naglasila je da je ovaj dan značajan jer se navršava vek od upokojenja vojvode Živojina Mišića. U to ime mališani iz Fondacije "Laza Kostić", koju vodi Marina Milić Radović, izveli su igrokaz posvećen legendarnom komandantu srpske vojske u Kolubarskoj i drugim velikim bitkama.

Kao jedan od najzanimljivijih primera autocenzure u našoj istoriji, Vukićević navodi kako je Branislav Nušić svoje "Sumnjivo lice" uzalud nudio dvojici upravnika Narodnog pozorišta u Beogradu, koji ne samo da su tekst odbili nego su ga i posavetovali da ga više nikom ne pokazuje.

- Ali kada je Nušić došao na čelo ovog teatra, ovaj svoj roman, koji se na komičan način bavi korumpiranim stanjem državnih činovnika u Srbiji i uticajem dinastije Obrenović, lično je stavio na najudaljeniju policu - rekao je Vukićević novinarima pošto mu je uručena nagrada "Dejan Medaković", koja se sastoji od zlatnika sa Medakovićevim likom, svečane diplome i Medakovićeve monografije u ekskluzivnom povezu.

Foto N. Karlić

Obrazlažući odluku da nagradi upravo ovo delo, predsednik žirija prof. dr Boško Suvajdžić istakao je da je na konkurs pristiglo 10 knjiga, ali da je Vukićević napisao "uzbudljivu, duhovitu i na momente zastrašujuću knjigu o istoriji cenzure od postanka čovečanstva do danas u svim njenim pojavnim oblicima".

U Vukićevićevoj knjizi istaknuti su i časni primeri boraca protiv cenzure uz nimalo ohrabrujući zaključak da kao fenomen, ona ostaje neuništiva i u 21. veku.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri