“STUPICA” POSTHUMNO IGORU TORBICI: Udruženje dramskih umetnika Srbije saopštilo dobitnike tri ugledna priznanja

V.V.S.

03. 01. 2021. u 17:49

TRAGIČNO preminulom reditelju Igoru Vuku Torbici i njegovom autorskom projektu “Tartif” po Molijeru, realizovanom u koprodukciji Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta – pripala je bijenalna Nagrada za režiju "Bojan Stupica" (za 2019.) – saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

“СТУПИЦА” ПОСТХУМНО ИГОРУ ТОРБИЦИ: Удружење драмских уметника Србије саопштило добитнике три угледна признања

Foto I. Marinković

Tročlani žiri: Ana Tomović (predsednik), Fedor Šili i Andraš Urban odluku je doneo jednoglasno. U konkurenciji za ovu nagradu bila su rediteljska ostvarenja premijerno izvedena u Srbiji u periodu od 1. aprila 2017. do 31. marta 2019. godine.

Takođe bijenalna Nagrada, "Ljubinka Bobić" (za 2019.), koju UDUS namenjuje za najbolje glumačko ostvarenje u oblasti komedije, dodeljena je glumici Neli Mihailović za ulogu Danice Čvorović u predstavi "Balkanski špijun" Dušana Kovačevića, u režiji Tatjane Mandić Rigonat i produkciji Narodnog pozorišta u Beogradu. U konkurenciji za ovo priznanje “nadmetalo” se sedamnaest umetnika. Odluku je većinom glasova doneo žiri u sastavu: Dragana Varagić (predsednica), Andrijana Oliverić, Miloš Đorđević, Daniel Sič i Željko Hubač.

Godišnja Nagrada "Miloš Žutić" za najbolje glumačko ostvarenje (u svim žanrovima) pripala je Jovani Gavrilović za ulogu Petrije Gradske u predstavi "Petrijin venac" Dragoslava Mihajlovića, u režiji Bobana Skerlića i u produkciji Pozorišta Atelje 212. Za ovo priznanje bilo je, inače, predloženo devet umetnika. Odluku je jednoglasno doneo žiri, u kome su odlućivali Srđan Timarov, predsednik, rediteljka Đurđa Tešić i glumci Vladimir Aleksić i Ivan Mihajlović.

Sva tri priznanja dodeljuju se uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije