PRIZNANJA DRUŠTVA ISTORIČARA UMETNOSTI: "Trifunović" Sofiji Milenković i Gordani Stanišić, najbolje izložbe "Refleskije" i "Na jug, na jug!"

M.A.K.

30. 12. 2020. u 15:16

TRADICIONALNU nagradu "Lazar Trifunović" za likovnu kritiku i teorijsko razmatranje savremene likovne i vizuelne umetnosti za 2020. godinu, dele Sofiji Milenković i Gordana Stanišić.

ПРИЗНАЊА ДРУШТВА ИСТОРИЧАРА УМЕТНОСТИ: Трифуновић Софији Миленковић и Гордани Станишић, најбоље изложбе Рефлескије и На југ, на југ!

DIUS

Priznanje je Sofiji Milenković pripalo za studiju "Stranac u Parizu: kritička recepcija Save Šumanovića na pariskoj umetničkoj sceni od 1926. do 1928" ( Zbornik Seminara za studije moderne umetnosti Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu), a Gordani Stanišić za dva rada: istorijskoumetnički tekst "O crtežima Lazara Vozarevića" (monografija "Lazar Vozarević", Fond Vujičić kolekcije) i stručni tekst "Damjan na iskustvima Damjana" (katalog izložbe u Narodnom muzeju). O nagradama je odlučivao žiri u kome su bili Jasmina Čubrilo, Nikola Dedić i Dragana Kovačić. a odluka je doneta jednoglasno.

I priznanje Društva istoričara umetnosti Srbije za najbolju autorsku izložbu savremene likovne umetnosti u protekloj godini podeljeno je na ravne časti. Pripalo je 30. Memorijalu Nadežde Petrović: "Na jug, na jug! Idemo na jug!" ( Umetnička galerija "Nadežda Petrović" u Čačku) i postavci "Refleksije našeg vremena: Akvizicije 1993-2019." Muzeja savremene umetnosti u Beogradu. Nagrada se ravnopravno dodeljena Sariti Vujković, selektorki 30. Memorijala Nadežde Petrović i autorskom timu "Refleksija" u kome su Mišela Blanuša, Rajka Bošković, Svetlana Mitić, Žaklina Ratković i Miroslav Karić. U žiriju su bili Maida Gruden, Nela Tonković i Saša Janjić. I ova odluka je doneta jednoglasno.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024