IZLOŽBA DRVOREZA BRANKA DIMIĆA: Projekat u novom prostoru Grafičkog kolektiva

V.V.S.

02. 01. 2021. u 08:02

U OKVIRU projekta „Kreativno, nestrpljivo, izazovno...“ u novom prostoru Grafičkog kolektiva (ulica Dragoslava Jovanovića 11) predstavlja se slikar i grafičar Branko Dimić postavkom drvoreza.

ИЗЛОЖБА ДРВОРЕЗА БРАНКА ДИМИЋА: Пројекат у новом простору Графичког колектива

Foto: Branko Dimić

Izložba daje hronološki uvid u tematska interesovanja i živu rukopisnu ortografiju Dimićevih grafičkih otisaka. Tehnika drvoreza, najčešći medij ovog autorta, stvara snažan utisak ekspresije i spontanog izražavanja gotovo epskog karaktera. U poetskom diskursu Dimićev rad je blizak nemačkim ekspresionistima, a početni impuls za deo radova, nalazi se u istorijskom nasleđu grafičke umetnosti i pravoslavnih drvoreza. Prepoznaje se arhetipsko, pračovek, energija stilizovane i dvodimenzionalne forme, kao ikone. Grafičke kompozicije se takođe vezuju i za vizuelizovanje ideja iz epskih filmova kao što je zmaj Šmaug iz Hobita, Baš Čelik, filmovi The house that Jack built od Lars fon Trira, u grafici Stiks. Tako su drvorez i slika Mau iz 1990. su isto nastali po čuvenoj sceni iz filma Lovac na jelene.

Branko Dimić (1954, Beograd) diplomirao je (1984), i magistrirao na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu na odseku slikarstva (1991). Bio je likovni pedagog u Beogradu i scenografski slikar u Beogradskom dramskom pozorištu. Osvojio je priznanja ULUS-a za nove članove (1985); nagradu Oktobarskog salona za slikarstvo (1987). Dimićevi radovi izagani su u Kulturnom centru Beograda, Grafičkom kolektivu, Galeriji fakulteta likovnih umetnosti , Galeriji Stare kapetanije u Zemunu, kao i Galeriji Beogradskog dramskog pozorišta.

Izložba je otvorena do 31.decembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna